ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A ház előtti zöldterület karbantartása is a tulajdonos feladata
Feltöltötte esaniko - kedd 19 május 2020 - 08:51:04
Az ingatlanok előtti zöldterület karbantartása ugyanúgy a tulajdonos feladata, mint korábban, de hamarosan ellenőrizni is fogják a megfelelő gondozást- mondta el a Híradónak Kiss Zsolt. Az alpolgármester rámutatott: a vonatkozó helyi rendelet módosításával visszaállították azt az előző ciklusban eltörölt korábbi szabályt, miszerint a ház, intézmény, vagy az üzlet tulajdonosa a telekhatártól egészen a legközelebbi úttestig köteles gondoskodni a fűnyírásról, a takarításról és a lombgyűjtésről.

Több ponton módosított az önkormányzat a közösségi együttélést szabályozó rendeletén. Az eredetileg 2016-ban elfogadott szabályozás az elmúlt évek során több változtatást, vagy kiegészítést élt meg, például a telekhatáron kívül eső zöldterületek gondozását is többször átszabták már. A jelenlegi módosítás előtt két méterben szabták meg azt a távolságot, ameddig az ingatlan tulajdonosának például le kellett nyírni a füvet, vagy össze kellett söpörni a lehullott leveleket, de a tapasztalat szerint ez kevésnek bizonyult.

Kiss Zsolt alpolgármester
Ez olyan helyzeteket idézett elő, ahol mondjuk 40 centi maradt, ahol a városnak kellett volna nyírnia, vagy mondjuk a két méteren túl volt még 20 centi, vagy egy méter, vagy két méter, vagy esetleg beleeshet a két méterbe egy sövény egyik fele, akkor a másik felét kellett volna a városnak nyírni. Tehát rendezetlen jogi viszonyokat teremtett a városunkban.

A rendeletet ezért úgy módosították, hogy tulajdonképpen visszaállították az eredeti szándékot, vagyis mostantól az ingatlan tulajdonosa újra a telekhatártól egészen az úttestig felel a gondozásért, beleértve az árkokat is.

Kiss Zsolt alpolgármester
Függetlenül attól, hogy ezen most fű van, vagy valamilyen szilárd burkolatú területet értünk ezalatt, vagy akár sövény van ezen a területen. Innentől kezdve a rendben tartása, akár a fűkaszálás, akár a sövény visszanyírása, akár a tisztán tartása, söprése, rendbetétele a rendelet helyreállításával az ingatlanok tulajdonosára tevődött.

Ahol négy métert meghaladó zöld sáv található a magáningatlanok előtt, ott az önkormányzat azzal járul hozzá a karbantartáshoz, hogy hulladékgyűjtő zsákot biztosít a tulajdonosoknak.

Kiss Zsolt alpolgármester
Hamarosan megjelenik az a felhívás, ami azt fogja szabályozni, hogy a négy méteren túli felületekre 10 darab zöldhulladékos szelektív zsákot kérhetnek az emberek a városházán.

A rendelet betartását ellenőrizni fogják, a benne foglaltak megszegését az első figyelmeztetést követően akár 50 ezer forintos pénzbírsággal sújtják- tette hozzá az alpolgármester. A módosítástól azt remélik, hogy a város kertészetének munkatársai a felszabaduló kapacitás következtében olyan területekre is eljutnak például füvet nyírni, ahová eddig nem volt lehetőségük.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.