ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


„Medve a kertben.” Összefogott a medvefarm és a botanikus kert.
Feltöltötte esaniko - kedd 30 június 2020 - 09:07:36
Összefogott a Veresegyházi Medveotthon, és a néhány kilométerrel arrébb található Vácrátóti botanikus kert, hogy kapcsoltan, kedvezményes belépőkkel legyen látogatható a két kiemelt látványosság. Az együttműködés részleteiről csütörtökön tájékoztatták a sajtót, ahol az is kiderült, hogy aki az egyik helyszínre ellátogat, egy hónapon belül olcsóbb belépőt érvényesíthet a másik helyszínen, és a dupla élményszerzés mellett egy izgalmas családi játékban is részt lehet venni, „Eredj a medve nyomába! címmel.

Medve és medvetalpkaktusz állt egymás mellett csütörtökön a „Medve a kertben” című program sajtóbemutatóján, illusztrálva, hogyan kapcsolódik egymáshoz az állat- és a növényvilág, illetve a Veresegyházi állatotthon és a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. A két pest megyei turisztikai látványosság most összefogott, hogy csökkentett árú kapcsolt belépőkkel tegyék minél többek számára elérhetővé a különleges attrakciókat. Zsigmond Vince, a botanikus kert igazgatója kiemelte, egy egyszerű ötletből lett most valóság. Rétvári Bence ugyanitt arról beszélt, a nagyobb látogatottság -a közhiedelemmel ellentétben-, az az állatoknak is jó.

dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő
„A medvék is rosszabb kedvűek, ha nincsenek látogatók, mert mi azt hisszük, hogyha mi nézzük a medvéket, akkor a medvék meg röhögnek rajtunk, mert ők meg néznek minket, és hát az ottani leírás szerint jobb kedvűek, hogyha vannak látogatók, mintha nincsenek, tehát az embereket nézik, mi őket nézzük, mi még etetjük is őket ráadásul, úgyhogy amint véget ért a járvány mindenki tódult ezekre a helyekre, és várhatóan idén nyáron is óriási látogatószám lesz…”

A 3,5 hektáros, 1998 óta működő farmon több tucatnyi medve él, mellettük farkasok és oroszlánok is otthonra leltek a tavakkal és fenyvessel komfortosabbá tett parkban. Veresegyház polgármestere, az 1965 óta regnáló Pásztor Béla kiemelte: fontos ez az összefogás azért is, mert újra megtaníthatja az embereket arra, milyen a természet közelében élni.

Pásztor Béla, polgármester, Veresegyház
„A természetben kellene élnünk, de nem tudunk, mert villamos, vonat, autó, és minden más elszakít, pedig a legszebb világ a természet, bebújni a bokor alá, nem félni attól, hogy megszúr, megcsíp valami, és aztán földagadt, most csak orvost hívunk-e vagy csak egyszerűen tudjuk, hogy melyik levelet tesszük rá, és attól megjavul, tehát egy természetes élet, ennek megfelelően egy természetes gondolat, s ha az ember a természetes élet és gondolat viszonyai között él, akkor egymáshoz is közelebb kerül…”


A rátóti botanikus kert hazánk leggazdagabb élőnövény gyűjteménye, mely több mint hat évtizede látogatható. Számos tematikus sétát vezetnek a 27 hektáros területen, a mostani összefogással elsősorban a medvékről elnevezett növényeket és a mézelőket lehet végiglátogatni. Vácrátót polgármestere is hangsúlyozta, kiemelten fontos, hogy minél többen megismerjék, milyen szimbiózisban élni a természettel úgy, ahogyan ezeken a települések is teszik.

Spiegelhalter László, polgármester, Vácrátót
„Amikor ilyen egységek, amik a régióinkban vezetők turisztikai szempontból, összeállnak,és csinálnak egy új programot, ahol egy délelőttöt el lehet tölteni az egyik egységben, mondjuk a medvefarmon, és egy délutánt itt a Nemzeti Botanikus Kertben, ezek nagyszerű eredményekre vezetnek, szerintem még több látogatónk lesz…”

Vácrátót polgármestere arról is beszélt, hogy parkolóhelyeik száma sajnos nem mindig volt elegendő, de dolgoznak a bővítésen, mert fontosak számukra az idelátogatók. Garamszegi László, a botanikus kertet fenntartó MTA Ökológiai Kutatóközpont vezetője kiemelte: a kert épületeiben folyó, nemzetközi szintű, fenntarthatósági kutatások megismerését is segíti ez az új együttműködés, amely jó kiindulópontja lehet egy tágabb- Gödöllő-Veresegyház-Vácrátót-Vác- tengelyű turisztikai összefogásnak. A közös program részleteiről a medveotthon és a botanikus kert weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.