ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Interaktív drogprevenciós tréning a Királyban
Feltöltötte esaniko - kedd 30 június 2020 - 09:10:56
A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ezen a napon tartják meg világszerte. A szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek ilyenkor prevenciós előadásokat tartanak, amelyeknek gyakran témája, hogy a különféle drogok évente körülbelül 200 ezer ember halálát okozzák. A Váci Király Endre Szakgimnáziumban 2015-ben rendészeti ágazati képzés indult, az itt szakmát szerző fiatalok iránt nagy a kereslet a rendőrség, az önkormányzatok, a büntetés-végrehajtás, és a katasztrófavédelem területén. Pénteken egy interaktív tréning keretében nekik tartottak drogprevenciós és bűnmegelőzési foglalkozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei.

Pénteken az iskola rendészeti ágazatának meghívására érkeztek előadók a megyei főkapitányságról. A diákok vezető tanára, Kovács Attila rendőr őrnagy a Híradó kérdésére elmondta, a szakmai képzés során kiemelten foglalkoznak a bűnmegelőzés és a drogprevenció témaköreivel, de a frontális oktatást igyekeznek egyéb módszerekkel is kiegészíteni. A részletekről a szóvivő számolt be.

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna szóvivő, PMRFK
Azoknak a diákoknak, akik itt töltik a szakmai gyakorlatukat, egy komplex bűnmegelőzési programmal készültünk a hétre, ami azokat a fókuszált területeket érintik, amelyek a gyerekekkel nagyon fontos, hogy kapcsolatba kerüljenek. Nem csupán frontális információátadásról beszélünk. Tréningeket szerveztünk a gyerekeknek azokban a sarkalatos pontokban, mint például az internetbiztonság, a kábítószerek veszélyei, illetve a környezetvédelem.

A téma fontossága miatt speciális programmal készültek a trénerek, amin keresztül a diákok valóban hasznosítható tudással távozhatnak a nap végén- mutatott rá Szoboszlai Zsuzsanna.

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna szóvivő, PMRFK
Megemlíti a kolléganő az egyes kábítószerfajtákhoz kapcsolódó hatásmechanizmusokat, beszélünk a rizikófaktorokról, a védőháló szerepéről. Megmozgatjuk a gyerekek fantáziáját abban, hogy mi az alternatíva, tehát a szabadidő hasznos eltöltése, a sport, és a véleményüket kérjük abban, hogy mi jellemezheti az embereket, kihez fordulnának, ha problémát észlelnek.

A felmérések szerint világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket, amik évente 200 ezer ember haláláért felelősek közvetlenül. A nap során a tanulók helyzetgyakorlatokon keresztül kaptak információkat a drogfogyasztás hatásairól, a felismerésről és a probléma következményeiről, valamint a lehetséges elkerülésről. Magyarországon hivatalosan 1997 óta tartják meg a kábítószer-ellenes napot.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.