ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Egy cipőben jár Szentendre Váccal. Együttműködést várnak a kormánytól a Dunakanyar turisztikai fejlesztéseiben.
Feltöltötte esaniko - hétfő 13 július 2020 - 10:56:59
Vácra látogatott Szentendre polgármestere, hogy a két városvezető arról egyeztessen, miként juthatnának hozzá a 2017-ben, a Dunakanyar településeinek megítélt turisztikai támogatáshoz. Három évvel ezelőtt Szentendre közel 10 milliárdos, Vác 4 milliárdos fejlesztési ígérvényt kapott a kormánytól, azonban egyik város sem indíthatta még el a beruházást, miközben több –a projektekben szereplő- műemlék épület is omlásveszélyes állapotba került.

Vácnak és Szentendrének is több milliárd forintos fejlesztési pénzt ítélt meg a magyar kormány 2017-ben, azonban eddig egyik település sem tudta lehívni a támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Az idő pedig szorít-nyilatkozták a városvezetők, ugyanis a határidők lejárnak, miközben több ikonikus épületet is omlásveszély fenyeget. Szentendre polgármestere szerdán Vácon járt, ahol a felújításra szoruló főtéri ingatlanokat is bejárta, és Matkovich Ilonával arról egyeztetett, hogyan tudnának összefogva mihamarabb hozzájutni a beígért forrásokhoz.

Fülöp Zsolt, polgármester, Szentendre
„Mind Vác, mind Szentendre eljutott egy bizonyos pontig, az előző városvezetések is elakadtak már ebben a folyamatban. És ahogy végigtárgyaltuk ezeket a fejlesztéseket, illetve ezeknek a fejlesztéseknek a menetét, megállapítottuk, hogy mind a ketten ugyanabban a cipőben járunk, ugyanazok a problémáink, mind Szentendre főterén a Kereskedőház, ami éppen az összedőlés szélén van, illetve most itt szintén Vác főterén, amit megnéztünk épületet, az összedőlés szélén áll. Ezek az épületek nem várhatnak évekig arra, hogy egy túlbonyolított, bürokratikus, a döntési folyamatot átláthatatlanságig bonyolító rendszer egyszercsak azt mondja, több év múlva majd, hogy 2030-ig fogják majd ezeket az épületeket felújítani.”

A Dunakanyar turisztikai megújítását célzó, több mint 70 milliárd forint összértékű projekt ugyanis a 2017-2030 közötti időszakra szól, ám az elmúlt években egy váci vagy szentendrei beruházás sem kezdődött el, miközben a fejlesztés bizonyos elemei már nem várhatnak-hangsúlyozzák a polgármesterek, hozzátéve, hogy időközben az építési költségek is annyira megemelkedtek, hogy évek múlva a tervezett munkáknak már csak egy részére lesz elég a pénz. Vácnak 4 milliárd forintot ítélt meg a kormányzat 2017-ben a barokk belváros megújítására és múzeumnegyed létrehozására. A polgármester azt mondta: az alapprojekt elkészült, de a második szakaszig már nem sikerült eljutni.

Matkovich Ilona, polgármester, Vác
„A második szakaszra mi azt gondoltuk, vagy én azt gondoltam, mikor megválasztottak, mivelhogy ez egy létező, élő pályázat, hogy csak le kell hívni a második szakaszra a pénzt, hiszen abból tudnánk tulajdonképpen a részletes projekt-előkészítést elvégezni. Hát akkor derült ki számunkra, amikor felvettük a MTÜ-vel (Magyar Turisztikai Ügynökség-a szerk.) a kapcsolatot, hogy ez nem automatikusan megy, hanem majd, amikor megnyitják a második szakaszt, akkor pályázhatunk. És ugyan mi többször leveleztünk, telefonáltunk, nyílt levelet írtunk, tehát tényleg sok mindent megtettünk, de eddig nem sikerült elérnünk, hogy megnyissák előttünk ezt a második szakaszt, és ezért polgármester úrral azt mondtuk, hogy megpróbálunk közösen fellépni…”

Az együttműködésbe még Esztergom vezetőségét is szeretnék bevonni, hiszen ők nyerték a legtöbb, mintegy 10 milliárd forintos támogatást, de ott sem haladt a projekt. Matkovich Ilona szerint az előrelépés nem csak Vác vagy a Dunakanyar, hanem az egész ország számára fontos, és be kell látni, hogy az érintett műemlék épületek megmentését célzó felújításokat jelenleg egyik önkormányzat sem képes maga finanszírozni. A településvezetők tárgyalási lehetőséget és partnerséget szeretnének a kormány részéről, hogy átlátható és gyors legyen a Dunakanyar turisztikai megújítását célzó projekt.

Az ES híradója a témával kapcsolatban megkereste a fejlesztésben érintett pályázatkezelőt, a Magyar Turisztikai Ügynökséget. Telefonos érdeklődésünkre csütörtökön az MTÜ- sajtóosztályához irányítottak, ahova –szerkesztőségünk e-mailben küldte el kérdéseit. Pénteki lapzártánkig a felvetett témával kapcsolatban egyelőre semmilyen választ nem kaptunk.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.