ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Iskolabővítés Sződön. Már rég kinőtték az intézményt.
Feltöltötte esaniko - csütörtök 30 július 2020 - 14:03:10
Vácduka mellett Sződön is elindul az iskolabővítés. Rétvári Bence országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: kormányzati támogatásból nyolc új tanterem és étkező is épül a növekvő lakosságszámú községben. A Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében az ígéret szerint az állam finanszírozza a teljes beruházást. Hertel László polgármester arról beszélt, néhány év alatt 300 új lakója lett Sződnek, így jelenleg már két plusz konténer-tanteremmel oldják meg az oktatást, az építkezés idejére pedig várhatóan még egyet be fognak üzemelni.

Sződön is jelentősen emelkedett az elmúlt évek alatt a lakosság száma, néhány év alatt 300 új beköltöző érkezett-hangzott el az iskolabővítést bemutató keddi sajtótájékoztatón. A település oktatási intézményét már régen kinőtték a gyerekek, ezért ideiglenes megoldással bővítették a férőhelyeket.

Rétvári Bence, országgyűlési képviselő
„Minden szertár, és minden sarok a folyosón már valamilyen oktatási funkcióra van kialakítva, leválasztottak folyosórészeket, szertárakat átalakítottak, de még ez sem volt elég a megnövekedett diáklétszámhoz, ezért az iskolaudvaron egy konténer-tantermet kellett beállítani, mely folyamatosan üzemel. Először sokan talán kicsit idegenkedtek tőle, majd utána látták, hogy ez egy légkondicionált, jól felszerelt tanterem, utána egészen megszerették és kedvelik, de ettől függetlenül hosszútávon nem fenntartható, hogy konténerben oktassanak itt Sződön.”

Jelenleg két konténer-tanterem áll az udvaron, az építkezés idejére pedig egy harmadikat is telepítenek majd-mondta el a sződi polgármester. Hertel László hozzátette: az új iskolarésszel az udvar területe nagyban csökkenne, ezért az önkormányzat megvásárolta a szomszédos telket, hogy elegendő szabadtéri terület maradjon a gyerekeknek.

Hertel László, polgármester, Sződ
„Lehetőséget biztosít arra, hogy a nyolc tantermes iskolához megfelelő udvarrész legyen, hiszen ez a nyolc tantermes iskola magára a kézilabda pályára is rá fog épülni, szóval új sport-részt kell itten megvalósítanunk ez miatt nagyon fontos ez, hogy az iskolának az udvara bővüljön. Úgyhogy reméljük, hogy ugye 2023-2024-re van tervezve, hogy átadásra kerül, hát bízunk benne, hogy ez minél előbb elkészül, legalább arra a határidőre elkészül..”

A polgármester arról is beszélt, hogy a projekt része egy melegítőkonyhás, 100 fős étkező is, ami azért létszükséglet, mert jelenleg csak a Faluházban tudnak megebédelni a gyerekek. Korábban bölcsőde- és óvodabővítésre is nyert pályázati forrást Sződ önkormányzata, legutóbb pedig útfelújításra és orvosi eszközök beszerzésére pályáztak sikeresen.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.