ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Új körzet, új státusz
Feltöltötte esaniko - csütörtök 30 július 2020 - 14:06:04
Új védőnői körzetet hoznak létre Vácon, így a korábbi kilencről tízre bővül a felosztott ellátási területek száma a városban. A bővítésre azért van szükség, mert főleg a deákvári területen gombamód szaporodnak a lakóparkok, ezzel együtt pedig a betelepülő fiatal, gyerekes családok is egyre többen vannak. Az egy védőnőre jutó ellátottak maximális számát rendelet rögzíti, a körzetek átalakításával pedig már nem kezelhető a helyzet- mondta el a Híradónak Járja Andrea. A Szociális Szolgáltatások Házának igazgatója hozzátette: egyelőre keresik azt a munkatársat, aki az új körzetben ellátja majd a területi védőnői feladatokat.

Az érvényben lévő jogszabály 250 főben maximálja a gyermekek számát, amennyivel munkája során egy területi védőnő foglalkozhat. Vácon ez korábban összesen 2250 főt jelentett, hiszen a város területét kilenc körzetre osztva a szolgálat így még éppen el tudta végezni a feladatokat. Az utóbbi időszakban viszont sokan költöztek Vácra, ezzel együtt nőtt a gyermeklétszám is. A Szociális Szolgáltatások Háza, akik egyébként a védőnőket is foglalkoztatják, egyeztetett a Népegészségügyi Szolgálattal és arra jutottak, hogy újabb státusz betöltésére lesz szükség.

Járja Andrea igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza
A tizedik védőnői körzet a Deákvári főút 34. szám alatti tanácsadóban kerül kialakításra. Azért választottuk ezt a helyszínt, mert ennek a befogadóképessége az, ami egy plusz tanácsadó üzemeltetését lehetővé teszi. Természetesen ez azt fogja jelenteni, hogy a jelenleg meglévő védőnői körzetek ellátási területe módosulni fog, úgyhogy el fognak csúszni az egyes utcák, az egyes területi ellátások, ami jelenleg egy-egy védőnőhöz tartozik.

A változásokat és az esetleges utca átsorolásokat a Szociális Szolgáltatások Háza honlapján is nyomon követhetik a szülők- tette hozzá Járja Andrea. A védőnők már a várandósság idején, majd az újszülött fogadásakor, később pedig a gyerekek óvodába- és iskolába menetelénél is segítik tanácsaikkal a családokat.

Járja Andrea igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza
Nagyon sok édesanyának nincs oly módon segítsége, hogy megmutassák az első mellre-helyezést, aztán bekövetkezik az első láz a gyermeknél, a védőoltások, a szűrővizsgálatok, amiket státuszvizsgálatnak neveznek, mind-mind védőnői hatáskör.

A diplomához kötött védőnői munka a kötelező alapszolgáltatások közé tartozik, mint ilyen, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozásában működik. Az elmúlt időszakban a védőnők fizetése pozitív irányban változott, ma már egy kezdő alkalmazott is megbecsült bérrel számolhat.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.