ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Egyetemisták szemével a város. Tájépítész hallgatók segítenek Vác értékeinek megőrzésében.
Feltöltötte esaniko - péntek 11 szeptember 2020 - 09:07:38
Tájépítész hallgatók tartanak a héten szakmai terepgyakorlatot Vácon. A 26 fős csoportot hétfőn a Polgármesteri Hivatalban fogadták a városvezetők és a program szerevezői, ahol elhangzott: a diákok idei feladata, hogy folyassák a város fáinak a lajstromba vételét -ezúttal a Kőhíd-lakóparkban és környékén, illetve tervet készítenek az Ártéri-tanösvény helyreállítására, valamit a civilek által rendbetett Munkácsy park hosszútávú hasznosítására.Idén is fontos feladatokat kaptak a Gyakorló Város Programban részt vevő egyetemisták. A Szent István –korábban Kertészeti- Egyetem tájépítész diákjai közötti együttműködés 1996 óta töretlen. Idén 26 diák érkezett egyhetes gyakorlatra Vácra, a csoportot hétfőn köszöntötték a Városházán.

Matkovich Ilona, polgármester, Vác
„Az volt az alapja ennek az egyezségnek, vagy megállapodásnak, hogy Vác vendégül látja a tájépítész hallgatókat, és ellátja őket a várost érintő szalmai feladatokkal, a hallgatók pedig valamilyen maradandót alkotnak a városnak. És hogy itt nem csak a jövőbe nézünk, merthogy ez meg is történt, méghozzá nem is kis dolgok létrehozásával…”

Korábban az egyetemisták tervei és közreműködése révén készült el a Gyadai tanösvény, a Sződligeti kerékpáros pihenő, a „Kukabanya varázsol” óvodás interaktív környezetvédelmi mesekönyv, illetve a helyi védettségű természetvédelmi területek kezelési tervei-emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy ebben az évben is számítanak a fiatalok értékmentő, és értékteremtő munkájára. A diákok egy hétig vannak a városban, de egész évben kapnak Váccal kapcsolatos feladatokat. Idén első félévben az óvodásoknak készítettek természetvédelmi segédletet, ősszel pedig környezetvédelmi foglalkozást fognak tartani a gyerekeknek az elkészített terv alapján. A héten folytatják a korábban elkezdett faállomány-felméréseket, ezúttal a Kőhíd-lakópark környékén vizsgálódnak, de feladataik között szerepel a Munkácsy park hasznosítási terveinek elkészítése, valamit az Ártéri-tanösvény ökológiai felmérése és állagvizsgálata a látogathatóvá tétel érdekében.

Jess Kinga, társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnok
„Nem nagyon dicsekszem avval, amit fognak találni. Az Ártéri-tanösvényen is rengeteg a feladat, eléggé elhasználódott és szeretnénk majd a jövőben újra régi fényében látni, mert egy különleges területről beszélünk…”

Mint elhangzott, munkájuk végeredményét egy prezentációban tárják majd illetékesek elé, később pedig a megvalósításban is részt vesznek. A feladatok, amelyeket elvégeznek, a város, a helyi lakosság számára hosszútávon is fontos, és ezért is szeretnék, ha az egyetemisták bátran, és gyakorlatias szemmel közelítenék meg a projekteket-mondta el a szervező.

Bíró György, szervező, koordinátor, Gyakorló Város Program
„Itt nem csak az a fontos, hogy hogyan teszünk hozzá pénzt, meg hogy csináljuk meg. Hanem az, hogy mit kell oda tenni. Hiszen, ha valami nagyon szép és ki van építve, az még nem biztos, hogy a céljának megfelel.”

A hétfői fogadás végén Nádasy László, az egyetem munkatársa mondott köszönetet az együttműködésért és a vendéglátásért. A városházi látogatás után a harmadéves hallgatók Vác történelmi belvárosában tettek vezetett sétát.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.