ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Több osztály is karanténba került Vácon. Türelemre és fegyelemre van szükség most is a védekezéshez-mondja Bánhidi doktor.
Feltöltötte esaniko - kedd 15 szeptember 2020 - 09:24:41
A Híradó információi szerint több váci középiskolában is van már olyan osztály, ahol azonosított COVID-os eset, vagy esetek miatt digitális oktatásra álltak át. Az értesülést a Helyi Operatív Törzs szakmai tanácsadója is megerősítette. Bánhidi doktor kiemelte: az osztályok karanténba helyezéséről a Müller Cecília által vezetett Operatív hoz döntés a népegészségügyi központhoz beérkezett teszteredmények alapján. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg is érvényes, hogy bármilyen gyanús tünet esetén telefonon kell konzultálni a háziorvossal, az eredményes védekezés záloga pedig változatlanul a türelem és a fegyelem.

Vácon is van már néhány olyan iskolai osztály, amely pozitív koronavírusos eset vagy esetek miatt karanténba került, és digitális oktatásra állt át. A kormányzati kommunikáció szerint továbbra is az a cél, hogy ne zárjanak be az iskolák. A kedd óta hatályos központi rendelet értelmében az osztályok távolmaradásáról a Müller Cecília által vezetett Operatív Törzs dönt. Bánhidi doktor szerint ez jó, mert így egy kézben van a protokoll szerinti döntés, helyben szerinte bonyolultabb lenne. Hozzáteszi, nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben mindenkinek –munkáltatónak, szülőnek, pedagógusnak, és a gyerekeknek is nyugodtnak és türelmesnek kell maradnia, mert a feszültség csak további feszültséget szül. Akinek tehát tünete van –mégha nehéz is megoldani- mindenképpen maradjon otthon.

dr. Bánhidi Péter, háziorvos, szakmai tanácsadó, Helyi Operatív Törzs, Vác
„Figyelni kell a gyerekre, panaszaira. És bizony meg kell mérni a testhőmérsékletét. 37 fölött, ha észleljük, nem mehet közösségbe. Akkor otthon kell tartani. Ha otthon tartottuk, vegyük is fel, telefonon vegyék föl a kapcsolatot a háziorvossal, a gyerekek esetén a házi gyermekorvossal, ő segíteni fog –az előbb elmondottak szerint-, meghozza a döntést, hogy milyen további cselekvésre van szükség. Nyilván akkor a szülőnek otthon kell maradnia, ha az a gyerek –életkorától függően…, nyilván ezt a gyerekorvosok egy bizonyos életkorig ugye táppénzre vétellel tudják segíteni, a munkáltatóknak meg tolerálni kell.”

A fertőzés megelőzésének érdekében mindenképpen kerülni kell az összejöveteleket. Bánhidi doktor kiemeli, bizonyára nehéz döntés, de nem kellene most esküvőket, bulikat, kirándulásokat tartani, már csak azért sem, mert ha fertőzés történik, úgysem marad jó emlék.

dr. Bánhidi Péter, háziorvos, szakmai tanácsadó, Helyi Operatív Törzs, Vác
„Én is leállítottam a fiamat, nem ment gólyatáborba. Egész életében emlékezni fog rá, hogy nem engedtem el őt gólyatáborba. Jól tettem. Ő is tudja, hogy jól tettem. Tehát ezeket a közösségi helyeket kerülni kell.”

Bánhidi Péter a három legfontosabb szabályra is figyelmeztet, melyek a távolságtartás, a rendszeres és alapos kézmosás, illetve kézfertőtlenítés, valamint a maszk használata.

dr. Bánhidi Péter, háziorvos, szakmai tanácsadó, Helyi Operatív Törzs, Vác
„Maszkot jól kell hordani! A maszknak akkor van értelme, hogyha az orrot is, és a szájat is takarja. Szerencsére most már azt hallom, hogy –ugye a tévéből, rádióból is hallatszik, hogy a rosszul hordott maszkért is büntetni fognak. Végre. Nagyon helyes. Tehát védjük egymást, kérem.”


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.