ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Zöld megoldás Verőcén: óvodai tanösvényt támogatott a DDC
Feltöltötte esaniko - csütörtök 24 szeptember 2020 - 11:48:31
Tanösvényt avattak kedden a verőcei óvodában. A Duna-Dráva Cement Kft. Zöld Megoldás-pályázatának keretében 1 millió forintot nyert el ötletük megvalósítására a Verőcei Gyermekekért Alapítvány, amely összefogva az intézményvezetőkkel, az önkormányzattal, az óvónőkkel és a szülőkkel egy nyolc állomásból álló természetismereti tanösvényt készített a gyerekeknek az udvaron. Az ovisok a megújult kertben tett séta során megismerkedhetnek többek között a környezetükben élő madarakkal és rovarokkal, kipróbálhatják a konyhakerti feladatokat, de időjárásállomást és ásványtani bemutatóházat is kialakítottak a tanösvényen.

Idén két Zöld Megoldás Pályázat is megvalósult Vác térségében. A Duna-Dráva Cement Kft. 2019-es környezetvédelmi programjában játszótér és közösségi tér kialakítására a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesületnyert 1 millió forintot, és szintén ennyiből fejleszthette a helyi óvoda tanösvényét a Verőcei Gyermekekért Alapítvány. A Géza fejedelem református óvoda udvarán kedden avatták fel a megújult természetismereti sétaútvonalat, ahol a Fülemüle csoport Török Máté, a Misztrál együttes alapítójának az alkalomra írt szerzeményével köszöntötte a vendégeket. Az avatáson elhangzott: a Zöld Megoldás pályázat indulása óta a cementmű az ország három térségében mintegy 46 projektet támogatott, összesen 65 millió forinttal.

Szilágyi Zsolt, gyárigazgató, Duna-Dráva Cement Kft., Vác
„Magam is verőcei lakos vagyok, és nagyon jó végignézni azt, ahogyan az elmúlt háromnegyed évben kicsit megújult, illetve hozzá tudtunk tenni ahhoz, hogy átalakuljon az óvoda udvarán található tanösvény, másrészről pedig megtiszteltetés itt állni a Duna-Dráva Cement Kft. képviseletében, hiszen ez a kis projekt ez beleillik abba a filozófiába, amelyre létrehoztuk a Zöld Megoldás-pályázatot, mintegy 10 évvel ezelőtt…”

A gyárigazgató a helyi társadalmi összefogást is méltatta, az anyagi támogatás mellett ugyanis sok órányi kétkezi munka is kellett a tanösvény kiépítéséhez. Verőcén az önkormányzat, az intézmény vezetése, az óvónők, a szülők és a gyerekek is sokat dolgoztak azért, hogy a nyolc állomás elkészüljön. Az ötlet Mészáros Krisztina óvónőtől ered, a pályázatot pedig a Verőcei Gyermekekért Alapítvány adta be a DDC-hez. A civilszervezet vezetője elmondta: a sétaútvonalon többek között időjárás-állomást alakítottak ki saját készítésű napórával, szél-és csapadékmérővel, de madárodúk, sün- és denevérlak, egy csigát formázó fűzfakunyhó, és rovarhotel is van a tanösvényen, további különlegesség pedig az ásványismereti házikó.

Szelényi Ildikó, elnök, Verőcei Gyermekekért Alapítvány
„Elkészült egy úgynevezett Kutat-lak kis házikó, amiben ásványokat, kirándulások közben gyűjtött köveket, ilyesmiket tudnak a gyerekek elemezni, nézegetni, mikroszkópokat vásároltuk bele, bogár-vizsgálót, nagyítókat és ásványtároló dobozokat, amikbe a kis kincseiket tudják majd nézegetni.”

Az udvar üresen álló sarkát is teljesen átalakították, ide komposztáló, lépegető-ösvény, illetve fűszeres kert és magaságyás is került, amelyeket kis kézi szerszámokkal az ovisok tartanak rendben. A pályázati forrás elnyerő alapítvány 14 éve működik, adó 1%-okból, egyéni és vállalkozói felajánlásokból, valamint önkormányzati támogatásból gazdálkodnak. Rendszeresen támogatják a helyi gyermeknapi rendezvényt, a verőcei rajzpályázatot, a tehetséges diákokat, a karitászt, de az új első osztályosoknak is minden évben vásárolnak a napközis időszakra kinti játékokat.

Szelényi Ildikó, elnök, Verőcei Gyermekekért Alapítvány
„Ezen felül még minden évben támogatjuk az iskolát is és az óvodát is, idén az óvodának még a pályázaton felül vásároltunk öt tanulóbiciklit, az iskola udvarára pedig egy nyolc fős szaletlit, hogy a gyerekek árnyékban tudjanak olvasgatni, beszélgetni.”

A Duna-Dráva Cement Kft. már erre az évre is kiírta a Zöld Megoldás-pályázatot, a váci térségben idén is 3 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre, a jubileumi év alkalmából pedig további 1 millió forintos különdíjat is el lehet nyerni. A pályázatokat december 4-ig várja a DDC.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.