ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Megnyitották a Hátrahagyottak Emlékezete című kiállítást a főtéren
Feltöltötte esaniko - kedd 13 október 2020 - 08:35:04
Péntek délután hivatalosan is megnyitották a váci főtér közepén azt a szabadtéri tárlatot, ami meglepő módon nem az Aradi 13-ak, hanem a vértanúk hozzátartozói előtt tiszteleg. A Hátrahagyottak Emlékezete címet viselő kiállítás az Aradi Vértanúk Napjához kapcsolódva ugyanis rendhagyó módon az 1849. október 6-án kivégzett, hazájukért életüket áldozó hős tábornokok szeretteinek állít emléket. A kiállítási anyagot a Honvédelmi Minisztérium bocsátotta a város rendelkezésére.

Hátrahagyottak Emlékezete. A kiállítás címe azokra utal, akiket kevésbé ismer az utókor, pedig az 1849. október 6-án zajló események vélhetően őket érintették a legfájdalmasabban. A tárlat megnyitóján Matkovich Ilona köszöntötte a megjelenteket. A polgármester utalt rá, hogy a kiállítással Kolozsváron találkozott először, ezt követően fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a váciaknak is be lehetne mutatni a szabadságharcos hősök szeretteinek sorsát.

Matkovich Ilona polgármester
A családok többségének még az sem adatott meg, hogy a férjet, apát eltemessék, vagy legalább megtudják, hol temették el. A hétköznapok hősei ezek az özvegyek, akik a hatalom zaklatása mellett a traumát túlélve próbálták családjukat éltetni. Nem sikerült mindegyiküknek, volt, aki beleőrült a tragédiába.

Matkovich Ilona egy személyes példát idézve rámutatott, hogy a dráma nemcsak a kivégzetteket, hanem a túlélőket is sújtotta, a hősök emlékének ápolása mellett többen mégis a jótékonykodást választották életcélul. A Tragor Ignác Múzeum igazgatója, Forró Katalin Szabó T Anna kortárs költő versrészleten keresztül szemléltette a reformkori nők társadalmi helyzetét, majd Jókai sorait idézve mutatott rá, hogyan értékelődött föl a szerepük a forradalom és a szabadságharc idején és azt követően.

Forró Katalin igazgató, Tragor Ignác Múzeum
A nő feladata a védangyal szerep, s az, hogy hazaszeretetre nevelje a gyermekeit. Fiaikat, férjeiket a haza védelmére buzdítsák. A ti szavaitok fogják csoda dolgok kivitelére lelkesíteni, mint a kereszténység első hirdetőit a szentlélek szava- írja.

Forró Katalin beszélt a hátrahagyottak különböző sorsáról és későbbi szerepvállalásukról, majd a szervezők köszönetet mondtak Hernády Zsoltnak, aki a Honvédelmi Minisztérium megbízásából a tárlatanyagot a város rendelkezésére bocsátotta. A szabadtéri kiállítás november 6-ig tekinthető meg a váci főtéren.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.