ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Az utcán élők ellátása a legnehezebb feladata most a szociális dolgozóknak. Vácon három hajléktalannál mutatták ki a vírust.
Feltöltötte esaniko - kedd 17 november 2020 - 10:49:31
Eddig három pozitív esetet szűrtek ki a hajléktalanszálló munkatársai az utcán élők körében, a betegeknek pedig a mentőszolgálattal közösen biztosítanak megfelelő ellátást. Járja Andrea, a Szociális Szolgáltatások Házának vezetője a Híradónak azt is elmondta, hogy a krízisidőszakra tekintettel megnyílt a külső éjjeli menedékhelyük is a Budapesti főúton, de jelenleg az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy többen vannak, akik nem akarnak élni az intézményi lehetőséggel, őket pedig kint igyekeznek ellátni. Az igazgató beszélt arról is, hogy a védőnői tanácsadók jelenleg csak előre egyeztetett időpontban és egészségesen látogathatók, a szociális étkeztetés pedig kizárólag kiszállítással működik.

November 1-ével megindult a krízisidőszak, a váci hajléktalanszálló pedig ilyenkorra felkészül a téli ellátásra. A járványhelyzet miatt számos korlátozás lépett érvénybe a szállón is, jelenleg látogatási tilalom van, és a bentiek folyamatos egészségügyi kontroll alatt állnak, mérik a testhőmérsékletüket, kötelező a gyakori kézfertőtlenítés, az eddigieknél is szigorúbbak a higiéniai szabályok. Az intézmény elérte a befogadóképessége csúcsát, ezért megnyílt a Budapesti főúton a külső helyszín, ahol további hat főnek tudnak éjjeli szállást adni. A gond az, hogy sokan nem akarnak élni a lehetőséggel.

Járja Andrea, igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza, Vác
„Jelen pillanatban, mint említettem a nehézséget az adja, hogy kijárási tilalom van érvényben, ez ugye az éjszakát is érinti, és ezáltal még inkább nehézséget jelent az, hogy azon ellátottak, akik nem akarják, önmaguk nem akarják az intézményes ellátást választani, fontos, hogy az utcai szociális munkának velük is legyen kapcsolata és legyen rálátásunk az ő állapotukra, és ott segítsünk helyben, amivel tudunk. Ez jelentheti a takarót, jelentheti a meleg teát. Természetesen az elsődleges cél, hogy senki ne maradjon az utcán jelen pillanatban.”

Az engedélyek szerint Vácon 16 fő szállásolható el az éjjeli menedékhelyen, 12 fő az átmeneti szállón, a nappali melegedőn pedig 20 főt tudnak ellátni napközben. Tavaly indult el az utcai szolgáltatás, amelynek keretében terepen keresik fel az életvitel szerűen kint élőket. A jelenlegi korlátozások mellett ez a munka most különösen nehéz- tavaly ugyanis éjszaka is dolgoztak, és nem volt járvány, de a váci szociális dolgozók a lehetőségekhez mérten folyamatosan kontrollálják az utcán élők egészségi állapotát, és igyekeznek ellátni őket. Eddig három pozitív esetet szűrtek ki.

Járja Andrea, igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza, Vác
„Míg az első hullámot mondhatni, hogy sikerült átvészelnünk fertőzött nélkül, jelenleg az utcán élők között sikerült diagnosztizálni három hölgynél pozitív tesztet. Ebben az esetben az Országos Mentőszolgálatnak kaptuk meg a segítségét, illetve az intézmény háziorvosával tartunk emiatt folyamatos kapcsolatot, hogy az ő elhelyezésük is biztonságos legyen.”

Az igazgató hozzátette: a tünetekkel bíró ellátottak elkülönítésére is van lehetőségük, jelenleg két főt tudnak egy erre kialakított szobában elszállásolni.
Járja Andrea elmondta: mindenkor betartják az Emmi és a Helyi Operatív Törzs rendelkezéseit, és számítanak további korlátozásokra is. Az intézményvezető a védőnői ellátás kapcsán elmondta, hogy a tanácsadók kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban látogathatók, és csak egészséges ügyfeleket fogadnak.
A szociális étkeztetés kapcsán Járja Andrea arra is felhívta a figyelmet, hogy a 501-401-es telefonszámon, térítés ellenében igényelhető meleg ebédet jelenleg csak kiszállításra lehet kérni.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.