ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Főhajtás a kommunizmus áldozatainak emléke előtt
Feltöltötte esaniko - kedd 02 március 2021 - 08:29:04
Idén a vírusjárvány miatt tegnap este online lehetett követni a szűk körű megemlékezést, amelyet Vác önkormányzata tartott a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából. A Rabtemetőben zajló tiszteletadáson Fehér Zsolt, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke emlékeztetett rá, hogy a mostani adatok szerint mintegy 100 millióra tehető a diktatúra áldozatainak száma az egész világon, de Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma is eléri az egymilliót.

A hagyományos módon, de szűk körben tartott idén megemlékezést a Rabtemetőben az önkormányzat. A tiszteletadáson Horváth Éva Sára népdalénekes és Hostyinszki Máté a Madách gimnázium tanulója adtak rövid műsort, majd Fehér Zsolt Illyés Gyula zsarnokságról szóló költeményéből idézve arra emlékeztetett, hogy a rendszer áldozata volt az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy akit vallási hovatartozása miatt üldöztek a kommunista diktatúra idején.

Fehér Zsolt elnök, Emberi Kapcsolatok Bizottsága
Emlékeznünk kell a padláslesöprésekre, az államosításokra. A csengőfrászra, a lefüggönyözött fekete autókra, a kitelepítésekre. Emlékeznünk kell a koncepciós perekre, kínvallatásokra és a börtönudvarra ácsolt bitófákra.

Fehér Zsolt felidézte a váci börtön 56-os események utáni szerepét, ahol a Doberdónak elnevezett földalatti cellákban megannyi politikai elítélt halt meg borzalmas körülmények között. A megemlékezés végén Inotay Gergely alpolgármester és Fehér Zsolt helyezte el az önkormányzat kegyeleti koszorúját a Rabtemető emléktáblájánál.Az eseményről készített felvétel megtekinthető a művelődési központ Youtube csatornáján.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.