ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Élőnyúl húsvétra: 10 évre kell tervezni az új házi kedvenccel
Feltöltötte esaniko - kedd 06 április 2021 - 10:03:14
Az élő nyúl nem játék-hívják fel a figyelmet az állatvédők húsvét közeledtével. Bár ma már kevésbé népszerű az ünnepi nyuszivásárlás, még mindig sokan vesznek vagy ajándékoznak cuki, izgő-mozgó nyulat a kisgyerekeknek. A szakemberek szerint a nyuszik ugyanúgy kötődnek gazdáikhoz, mint a kutyák vagy a macskák, és hozzájuk hasonlóan rendszeres állatorvosi ellátást, megfelelő méretű életteret igényelnek, ráadásul szeretnek rágni, ami miatt a lakást is át kell alakítani „nyúlbiztossá.” A tapsifülesek akár 10 évig is élhetnek, így a felelős nyúltartásra tartósan kell berendezkedni.

Karácsonyra sem adunk rénszarvast, húsvétra se vegyünk élő nyulat a gyerekeknek- olvasható egy állatvédő szervezet honlapján. Egy másik, az Első Nyúlmentő Alapítvány tapasztalataira alapozva azt írja: a húsvéti nyulak többsége egy éven belül vagy elpusztul a gondoskodás hiányában, vagy kidobják. A szakemberek azt javasolják, nem az ünnep kapcsán, hanem megfontoltan, felelős állattartóként érdemes csak belevágni a házi nyuszi tartásába. A gondoskodó környezet mellett biztos anyagi háttér és némi előkészület is kell ahhoz, hogy sikeresen nevelhessen valaki házi nyuszit.

Kocsis Szilvia, tulajdonos, Snoopy Állateledel Díszállatkereskedés
A nyúltartás egyéb költségekkel is jár, nem elég megvenni, a nyulak 10 évig is élnek, állatorvosi költségei is vannak, nyúlbetegségek ellen, amit leginkább a szúnyogok terjesztenek, a myxomatózis, illetve vérzéses betegségek ellen, amit a legyek is terjesztenek. Tehát állatorvosi költségen kívül eledelt is biztosítanunk kell nekik, elegendő területet.

A nyúl ráadásul ösztönösen megrág mindent, ami rághatónak tűnik: akár a villanyvezetéket, vagy egy töltőkábelt, bútort, növényt, könyvet, szőnyeget, így befogadása előtt biztonságossá kell tenni számukra a lakást, illetve folyamatos figyelmet igényel az is, hogy ne jusson hozzá olyan eszközhöz, amiben kárt tehet. A köztudatban az él-írják a szakemberek-, hogy a házi nyuszi könnyen tartható állat, de ez nem így van, ugyanis különösen érzékeny az emésztőrendszere, rosszul viseli a folyamatos bezártságot és a magányt is.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.