ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Húsvét után ugrik meg a tojás ára. Nem kell a tejbevonó, csokinyusziból a minőségit veszik
Feltöltötte esaniko - kedd 06 április 2021 - 10:03:54
Húsvét után ugrik majd meg a tojás ára - írja a Pénzcentrum, április végére akár 60 forint feletti összeget is elkérhetnek majd darabjáért. A Tojásszövetség az emelkedést a takarmány-alapanyagok árának jelentős növekedésével indokolja. Jelenleg 35-45 forint között mozog a tojás ára, húsvétra tekintettel pedig több helyen leakciózták az ünnep legnépszerűbb élelmiszerét. Emelkedik a sonka ára is, ráadásul az ágazati szakemberek szerint nem 1-2 százalékról van szó, hanem ennél nagyobb mértékű áremelés várható – írja a Népszava. Idén eddig a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek. A Magyar Édességgyártók Szövetsége azt közölte: tavaly húsvétkor drasztikusan visszaesett a húsvéti üreges csokifigurák értékesítése, most abban bíznak, hogy idén többen veszik meg a hazai termékeket.

Tavaly decemberben átlagosan 442 forint volt 10 darab tojás a KSH adatai szerint, 10 százalékkal több, mint 2 éve-írja a HVG. A legnépszerűbb húsvéti élelmiszer ára a takarmány miatt drágul-jelezte a Tojásszövetség. Szép Imre, a szervezet elnöke arról beszélt, a gabonafélék ára 25-30 százalékkal nőtt, és újra emelkedni fog. Mivel a takarmány a legmeghatározóbb költség, a tojás húsvét után még tovább drágulhat. A pénzcentrum azt írja, a takarmányos szakértők, összehasonlítva a 2020-as második félévi árakat a 2021-es várható második félévi árakkal 150-170%-os alapanyag-áremelkedést prognosztizálnak. Vidéken és a nagyvárosok piacain most 35-50 forintba került a tojás darabja, Budapesten 45-46 forintba. Azonban az áruházláncok már elkezdték leárazni a tojást, így ezeken a helyeken ennél alacsonyabb árakat találhatnak a vásárlók. Emelkedik a sonka ára is, ráadásul az ágazati szakemberek szerint nem 1-2 százalékról van szó, hanem ennél nagyobb mértékű áremelés várható – írja a Népszava. Idén eddig a tavalyi év hasonló időszakához képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek. Ebből a termékcsoportból éves szinten 7-8 ezer tonnát forgalmaznak a kereskedők, ennek nagyjából az egyharmadát vásárolják meg a fogyasztók a húsvéti ünnepekre. Jó hír viszont, hogy nem kell többet fizetni a minőségi, hosszú érlelésű termékekért, mert ezek a sonkák a még kedvezőbb áron beszerzett alapanyagokból készülnek. A friss hús ára viszont jelentősen nőtt a tavalyihoz képest, a termelőket ugyanis a magas takarmányárak mellett a gyenge forint, a növekvő energiaárak, illetve a járvány miatt bevezetett intézkedések, védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek, egyéb felszerelések költsége is sújtja. Minden korábbinál kevesebbet adtak el tavaly húsvéti csokinyulakból és tojásokból-nyilatkozta a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, mivel éppen az ünnepek előtt hirdették ki a veszélyhelyzetet. A szektorban nem volt jelentős drágulás, a gyártók pedig bíznak benne, hogy idén nagyobb lesz a forgalom. Fogyasztói részről jól látható változás az is, hogy a vásárlók már szinte csak a jó minőségű, valódi csokoládéból készült szezonális édességeket keresik, ezért számos üzlet már nem is tesz ki a polcokra bevonómasszából készült figurákat.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.