ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Hamarosan elkészül a zöld ház tetőfelújítása
Feltöltötte esaniko - hétfő 02 augusztus 2021 - 08:59:09
Határidő előtt elkészül a főtéren álló Zöld ház tetőfelújítása. A műemlékvédelem alatt álló épület színéről még nem született végleges döntés, azt majd a falvizsgálatok elemzése után határozza meg a Műemlékvédelmi Hatóság, tájékoztatta a Híradót Urbán Péter, a kivitelezéssel megbízott cég vezetője. Az épület a tervek szerint a Vác számára megítélt 4 milliárdos turizmusfejlesztési projekt keretén belül újult volna meg, azonban a 2017-es kormányhatározatban rögzített összeget máig nem kapta meg a város, így az önkormányzat saját forrásból kezdett bele a rekonstrukcióba. Szerda reggel Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester tartott bejárást a patinás épület hamarosan elkészülő fedélszékében.

Hogy milyen színe lesz a zöld házként ismert főtéri épület homlokzata a renoválást követően, ezt egyelőre nem lehet tudni. A patinás épület külső felújítására közel 100 millió forintot költ az önkormányzat, a vakolat színéről riportunk elkészültéig még nem született döntés, azt ugyanis az Örökségvédelmi Hivatal szakemberei fogják meghatározni a gondos falvizsgálatot követően. A tetőszerkezet cseréje viszont lassan befejeződik, a tervezett határidőhöz képest mintegy két héttel korábban végeznek vele a szakemberek, ha az időjárás is kedvez a munkának.

Urbán Péter kivitelező

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az Örökségvédelem csak az eredeti szerkezeti egységek figyelembevételével engedélyezte a cserét, tehát maga a szerkezet, illetve a felújítás során felhasznált elemek keresztmetszete is megegyezik azzal, ahogy a barokk fedélszék kinézett

Az akkori kornak megfelelő méretű gerendák beszerzése sem volt egyszerű, a felhasználásra kerülő alapanyagot Szlovákiából szállították Vácra. A 60 köbméternyi lucfenyő először egy gyulladásgátló és gombaölő bevonatot kapott, majd a régi mesterek által használt csapolásos technikával illesztették egymásba az elemeket.

Itt is alkalmaztunk korszerű technológiákat. Van egy járó-szintünk, amiről az egész szerkezet elindul fölfelé, itt viszonylag nagy fesztávok voltak. Itt engedélyezte a hatóság, hogy rétegragasztott fa tartókat építsünk be, de a fedélszék tekintetében nem. Ott teljes mértékben az eredeti méreteket és eredeti szerkezetet állítottuk vissza.

Ha az időjárás továbbra is kedvez a munkáknak, a vállalt határidő előtt, vagyis augusztus közepén elkészül a tetőfelújítás- tette hozzá Urbán Péter. A folytatásban sor kerül a homlokzat teljes renoválására, színezésére, kicserélik az ablakokat és a környezethez illő új kaput is kap a patinás épület. Ezen kívül természetesen a restaurálási feladatokat is elvégzi a kivitelező. Ha minden a tervek szerint halad, augusztus végén a műszaki átadás közelébe kerülhet a felújított épület.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.