ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Sződligeti autóvadászok sikere
Feltöltötte e107 - csütörtök 02 augusztus 2007 - 15:35:59
Sződligeten működik Magyarország legeredményesebb autóvadász egysége, erről tanúskodnak az eredmények és az a három serleg, melyet nemrég nyertek el a település polgárőrei. Vezetőjük Kovács István joggal büszke az elismerésekre, hiszen ezt a teljesítményt az ország csaknem két tucat csapata között sikerült elérni. Az autótolvajok, körözött személyek, vagy forgalomból kivont járművel közlekedők nem árt, ha eszükbe vésik ezt a tényt, amikor Sződliget környékén közlekednek.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A 2006/2007-es szezonban a sződligetieké az első díj, azaz a legeredményesebbnek járó Szent Kristóf kupa, a legjobb csapatnak járó Zsaru-Car vándorkupa és egy különdíj, melyet 420 forgalomból kivont gépjármű megtalálásáért kaptak. A Zsaru Car program már 2000 óta működik, az autóvadászok pedig országszerte járják gépjárműveikkel a forgalmasabb útvonalakat, lakótelepek parkolóit gyanús gépkocsik után kutatva. A lopott, vagy bűnügyi szempontból problémás gépjárműveket a BM adatbázisának segítségével igyekeznek kiszűrni.

[i]Kovács István elnök, Sződligeti Polgárőr Szövetség
"Ez csak akkor működik, amikor rendőrrel vagyunk közös szolgálatban, mert BM hozzáférésünk csak őrajtuk keresztül van. Akkor sípol egyet a készülék, elszürkül és kiírja, hogy nyilvántartásban nem szerepel. Ez azt jelenti, hogy az autó valamilyen oknál fogva a forgalomból ki van vonva. Ilyenkor két lehetőség van. Vagy megyünk az autó után és jelzünk neki, hogy húzódjon, álljon félre, vagy pedig vannak megállító rendőrök egy-egy akciónál, akik az arra haladó autókat kiveszik a sorból, és akkor nekik szólunk, hogy ezt és ezt az autót vegyék ki, mert a forgalomból ki van tiltva."

A rendőrség által körözött gépjármű felbukkanására egyébként az Örömóda hangjai figyelmeztetnek, de külön jelzés szolgál a bankok által keresett kocsik felbukkanására is. Kovács István elmondta, a most elért eredményekhez kiváló csapatmunka szükséges, és jó kapcsolat a rendőrséggel illetve a lakossággal.

"Én nagyon jó helyzetben vagyok úgy érzem, mert mind a váci közlekedési, mind az őrbottyáni rendőrörs nagyon jól áll a kérdéshez. A lakosság részéről is pedig, éppen egy hete történt, az egyik sződligetivel, aki úgy járt sajnos, hogy ellopták az autóját, és mindjárt keresett, hogy tudunk-e neki ebben segíteni. Be tudjuk-e tenni a rendszerünkbe, ha látjuk és mi mondtuk, hogy természetesen igen."

Az autóvadászok, így a sződligetiek is megszállott emberek, hiszen saját technikával, elsősorban szabadidejükben próbálják megtalálni a gyanús autókat. Sokszor akár munkából hazatérve is bekapcsolják a rendszám-felismerő rendszert, igaz akkor a BM-é helyett csak a saját adatbázisukból tudnak dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.