ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Jégről mentettek a tűzoltók
Feltöltötte esaniko - kedd 18 január 2022 - 08:25:17
Amikor valaki alatt beszakad a jég, még ha nem is merül el teljesen, nagyon gyorsan kihűl. Egy átlagos testalkatú embernek néhány perc alatt annyira lecsökken a testhője a 0 fokos vízben, hogy alig van esélye az életben maradásra.Egy ilyen baleset mentési akciója során a gyorsaság a legfontosabb, ezért tartanak a váci katasztrófavédők is minden évben gyakorlatot, amikor a ligeti tavon szimulálják egy jégbe szakadt áldozat kimentését.

A ligeti tóból mentettek ki a váci tűzoltók egy embert péntek reggel, aki alatt beszakadt a jég. Szerencsére az esemény csak szimulált helyzet volt, amelynek során a hivatásos állomány a jégről mentést gyakorolta a speciális eszközök bevetésével.

Tót Zoltán tűzoltó parancsnok, PMKI Váci Kirendeltség

Minden időszaknak megvannak azok a veszélyforrásai, amelyek az adott térséget, illetve a környezetet befolyásolják. Jelen pillanatban is ez a gyakorlat arról szól, hogy a kedvező időjárásnak köszönhetően szabadtéri vizeink és folyóink kezdenek befagyni, a lassab folyású folyóink is. Tűzoltóink pedig készülnek arra, hogyha jégbeszakadás van, akár ember, akár állat, vagy jármű, akkor arra fel tudunk készülni, mivel az idő-tényező itt nagyon fontos és gyors.

A gyakorlat során úgynevezett mentőstéget használnak a tűzoltók, a jégről mentés legfontosabb eszköze ugyanis ez a felfújható matracra emlékeztető eszköz, amellyel biztonságosan lehet megközelíteni a bajbajutott személyt. A mentőstég összehajtva könnyen szállítható, a helyszínre érkezve pedig a nagy teljesítményű kompresszorral gyorsan fel lehet fújni. Anyaga rendkívül ellenálló, és akár több személyt is biztonságosan elbír még akkor is, ha véletlen beszakadna alatta a jég.Ha megfelelő a jég vastagsága, akkor be lehet csúszni rajta, amennyiben nem, akkor csáklya és lapátok segítségével kell eljutni a lékhez.

A fiúk ezt gyakorolják, a stégnek az összeszerelését, a társak és az eszköz biztosítását, a sérült személy megközelítését. A mai gyakorlatunknak ez a feladata.

A Katasztrófavédelem emlékeztet rá, hogy az állóvizek jege csak akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha a vastagsága legalább 10 centiméter. A jégre merészkedőket pedig óvatosságra intik, mert a fagyos vízben még az edzett, egészséges szervezet sem bír ki többet negyed óránál.

A jégen tartózkodásnak vannak szabályai, ami erősen hasonlít a fürdőzés szabályaihoz. Gyakorlatilag mindenhol lehet a jégen tartózkodni, ahol nem tilos. A tiltás egyértelműen vonatkozik a folyóvizekre, azok mellékágaira, valamint sötétedés után és rossz látási viszonyok között egyértelműen tilos. Illetve járművel tilos a jégre menni.

A ligeti tavon egyébként tilos, és még akkor is balesetveszélyes a jégen tartózkodni, mikor az megfelelő vastagságúnak tűnik. A tavat ugyanis több földalatti melegvízű forrás táplálja, ezért nem lehet tudni, hol vékonyodik el annyira, hogy beszakad például egy óvatlan korcsolyázó alatt.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.