ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Szombaton írják a központi felvételit a nyolcadikosok
Feltöltötte esaniko - csütörtök 20 január 2022 - 12:48:46
Szombaton tartják az idei középiskolai felvételiket, így azoknak a diákoknak, akiknek leendő középiskolája előírta, írásbeliznie kell matematikából és magyarból. 10 órakor Vácon is fokozott egészségügyi óvintézkedések mellett kezdődik meg a nyolcadikosok központi felvételi vizsgája, és ahogyan tavaly, idén sem léphetnek be a kísérő szülők az oktatási intézményekbe. A védőmaszk viselése az írásbeli vizsga alatt a diákoknak ajánlott, a felügyelő tanárok számára viszont kötelező. A kijavított vizsgalapokat ezúttal nem lehet majd személyesen megnézni, azokat a megoldókulccsal és az elért pontszámokkal együtt a regisztráció során megadott email-címre küldik el az iskolák.

A váci Madách gimnáziumnak idén 144 nyolcadikos tanuló jelezte, hogy itt szeretné megírni a központi írásbeli felvételi vizsgát. A jelentkezők számára ebből nem lehet következtetni, mert a felvételi rangsort a dolgozatok kijavítása után kell csak eldönteni, tavaly ebbe az iskolába egyébként hétszeres volt a túljelentkezés. A pontszámításnál tanulmányi eredménynek csak a bizonyítványban szereplő osztályzatokat tekintik, nem számítanak a nyelvvizsgák, a tanulmányi versenyek, a sportversenyek, illetve a magatartás és a szorgalom értékelése sem.

Steidl Levente igazgató, Váci Madách Imre Gimnázium
Az iskola jogosultsága, hogy milyen fajta felvételi eljárást hirdet meg pontszámítás tekintetében. Ahogy a hozott pontokat számítják, ahogy az írásbeli magyar, matematika, ahogy azt sem kötelező számolni a felvételi eljárásban, illetve lehet saját szóbelit hirdetni.

Vagyis az iskola szabadon dönthet arról, hogy milyen tantárgyak osztályzataiból számol pontokat – de az erre vonatkozó információkat az intézmények honlapján már előzetesen közzéteszik. Az írásbeli viszont minden esetben az összpontszám legalább 50 százalékát adja. Az iskola dönthet úgy is, hogy vagy csak a magyar nyelvből, vagy csak a matematikából szerzett írásbeli eredményét számítja be, ebben az esetben ez a vizsga adja majd az összpontszám legalább felét. Ha egy iskola szóbelit is szervez, annak az eredménye összességében maximum 25 százaléknyit nyomhat a latban. Szombaton a felvételizőknek az adminisztráció miatt legalább fél órával korábban kell érkezni a helyszínre, a magyar írásbeli ugyanis pontosan 10 órakor elkezdődik és 45 percig tart. 15 perc szünetet követően a matematika feladatsor kitöltésére is háromnegyed óra áll rendelkezésre, mindkét tárgyból 10-10 feladatot kell megoldani 50-50 pontért.

Steidl Levente igazgató, Váci Madách Imre Gimnázium
Nagyon fontos, hogy beérkeznek a dolgozatok, megtörténik ezeknek a javítása. Január 28-án mi megtartjuk a megtekintést. Ez a járványhelyzet miatt úgy fog kinézni, hogy a diákok a szülőkkel bejönnek az épületbe. Nem tudjuk őket leültetni, de lehetőség van mindenkinek lefényképezni a teljes dolgozatot. Ezt követően mindenki át fogja nézni a javított dolgozatot, és az azt követő első munkanap délutánján, azaz január 31 hétfő délután 4-ig lehet jogorvoslatot tenni az intézmény igazgatójánál.

A felvételire vonatkozó, járvánnyal kapcsolatos miniszteri határozat rendelkezik arról is, hogy az esetleges megbetegedésekre biztosított pótnap mellett további egy pótnap áll rendelkezésre a koronavírusos, vagy karanténban lévő diákoknak.

Steidl Levente igazgató, Váci Madách Imre Gimnázium
Akárcsak a tavalyi évben, idén is lesz egy pót-pót nap. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos január 22-ét követően lesz az első hivatalos pótnap január 27-én, illetve beiktattak egy második pótnapot a covid végett február 4-ére.

A megelőzéssel kapcsolatbanhasonlók a rendelkezések a tavalyihoz, nincs központilag előírt kötelező maszkviselés, viszont a védőtávolságot biztosítani kell a gyerekek között. A felvételi során egy teremben legfeljebb 10 diák tartózkodhat.

Steidl Levente igazgató, Váci Madách Imre Gimnázium
A bejáratnál fertőtlenítünk, a maszk használatának a kötelezettsége megvan. A szülők nem léphetnek be az iskola területére. A maszkkal kapcsolatban van egy kis változás. Ebben a tekintetben az iskola választhatja meg, hogy mennyire veszi szigorúan, de itt a Madáchban, aki ide jön megírni az írásbelit, azt hozzuk kötelezettségül, hogy az iskola területén kötelező a maszk-használat, a teremben pedig a felügyelő tanár dönti el, hogy a diákok fölvegyék, vagy nem.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére országszerte több mint 58 ezren jelentkeztek idén, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin közel kilencezren, a 8 évfolyamoson pedig több mint 5600-an vesznek részt. Az elért eredményeket a szülők által megadott címre továbbítja az iskola, legkésőbb február 7-éig.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.