ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


„Ne használják politikai célra az Regőczi Atya emlékét”
Feltöltötte esaniko - csütörtök 20 január 2022 - 12:53:45
Jó lenne, ha a helyi Fidesz és a KDNP nem használná fel önös politikai célokra Regőczi atya emlékét, és betartaná azokat a rendeleti szabályokat, amiket még ők alkottak 2016-ban: elhunyt személyről csak a halálát követő 20 év múlva lehet közterületet elnevezni. Így reagált az ellenzéki összefogás arra a fáklyás felvonulásra, amit a helyi Fideszes képviselő szervezett annak érdekében, hogy nyomatékosítsák: Regőczi Istvánról kívánnak utcát elnevezni Vácon. A Pető Csilla által kezdeményezett aláírásgyűjtés és demonstráció végül okafogyottá vált, mert az ívek átvételekor Inotay Gergely alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki többségű testület és a városvezetés is tiszteletben tartja a karitatív szolgálatai miatt közkedveltté vált Regőczi atya emlékét és ők is támogatják, hogy közterületet nevezzenek el róla. A mai ülésen pedig az is kiderült, hogy a jogi szabályozások figyelembevételével erről majd csak a választások után fog dönteni a testület.

2012-ben még a többségben lévő kormánypárti testület alkotott rendeletet a közterületek elnevezésének módjáról, amiben többek között azt deklarálták, hogy természetes személy esetében csak elhunytról lehet Vácon közteret elnevezni. Aztán több névváltoztatással egy csokorban, a 2015-ben elhunyt köztársasági elnökről, Göncz Árpádról szeretett volna a lokálpatrióták színeiben politizáló Ferjancsics László utcát elnevezni. Ezt akkor azzal utasította el a Fidesz-KDNP adta testületi többség, hogy indokoltnak látják az időkorlát bevezetését, miszerint természetes személyről közterületet elnevezni csak a halála után legalább 20 év elteltével lehessen. A módosítást követően aztán 2017 májusában változtattak a kormánypártiak ismét szabályon. Ekkor külső kérésre hivatkozva szerették volna, ha a közelmúltban elhunyt Zavetz Józsefről, a fehérek templomának plébánosáról neveznek elutcát. A 20 éves korlátot akkor úgy lépték át, hogy a KDNP-s polgármester felmentést kért a testülettől bizonyos indokolt esetekre, amit maga a polgármester javasolhat, amit akkor be is építettek a rendeletbe. Most decemberben a Névváltoztatási Munkacsoport által javasolt 14 közterület átnevezése került a testület elé. Közte volt a fideszes Pető Csilla indítványa is, a Kórház utca Regőczi névre való átkeresztelése, de a napirendet a többi átnevezéssel együtt jogi akadályok miatt helyezték későbbi időpontra. A napirend utáni hozzászólásokban az ellenzéki Kászonyi Károly támogatta a javaslatot, sőt azt indítványozta Pető Csillának, hogy ne egy kis utcát, hanem inkább egy teret nevezzenek el Regőczi Istvánról

Kászonyi Károly, képviselő, Összefogás Vácért
Ön szívén viseli Regőczi István atya nevét, munkásságát én is! Higgye el,nagyon tisztelem az atyát tevékenysége miatt, Az utca, ami elnevezésre kerül, az ő nevét kapta volna, ami egy jelentéktelen utca - lakók nélkül. Talán találjunk egy méltóbb közterületet Regőczi István atya nevének életben tartására, tiszteljük meg ezzel az atyát. Gondolkodjon el azon, hogy a mostani Rákóczi teret nem lehet e Regőczi atya nevére átnevezni, ott van a kápolna is.

Az ügy a helyi kormányzati médiában kapott visszhangot, ahol a liberálisnak nevezett városvezetést az elnevezés megakadályozásával vádolták. A fideszes képviselő az átnevezés nyomatékosítása érdekében aláírásokat gyűjtött, és egy fáklyás menetet is szervezett a Regőczi Kápolnától az önkormányzat épületéhez, hogy átadja a városvezetőknek az íveket.

Pető Csilla, önkormányzati képviselő, Fidesz-KDNP, Vác
Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit, aki a rossz idő ellenére is velünk tart ezen az emléksétán, aminek a célja, hogy Vácon közterület kerüljön elnevezésre a méltán híres és elismert Regőczi atyáról. Szeretném megkérni Görbe József plébánost, hogy mondja el emlékező gondolatait, hiszen ő ennek a Regőczi Kápolnának a hivatalos plébánosa.

Görbe József, plébános
Én különösebben erről sokat nem szeretnék mondani. Ami az én hozzáállásom ehhez a dologhoz, hogy Regőczi Atya boldog azért, mert vasárnapról-vasárnapra tele van ez a templom. Ez a legnagyobb öröme. Ha még segíteni akarunk neki, nyilvánvalóan örül annak is, ha egy tér el lesz róla elnevezve, de nem ez érdekli őt. Hanem hogy a szívetekben,lelketekben az a gondolatiság, az a jóindulat legyen, ami az övében!

A Pető Csilla vezette menet végül a hivatalhoz ért, ahol Inotay Gergely és Kászonyi Károly ismét arról biztosította a képviselőnőt, hogy támogatják az elnevezést.
Közben a mai testületi ülésen is napirendre került a közterület átnevezése. Itt a polgármester is megerősítette a támogatás szándékát, hogy Regőczi István atya nevét városi közterület viselje, de a jogszabályoknak megfelelően a választások után tudnak ebben lépni. A szintén az átnevezés mellett érvelő Kászonyi Károly kiemelte: méltatlan, hogy a 9 éve elhunyt köztiszteletben álló egyházi személyiség emlékét pártpolitikai megfontolásból kampánytémává próbálják silányítani a kormánypártok.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.