ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A váci önkormányzati óvodák játszóeszközeinek jelentős része cserére szorul. Három évente ellenőrzik az EUs szabványoknak való megfelelést, az utóbbi 10 évben nem fejlesztették a
Feltöltötte esaniko - csütörtök 12 május 2022 - 08:38:23
A váci óvodák játszóeszközeinek jelentős része nem felel meg az EU-s szabványoknak ezért azokat vagy cserélni, vagy pedig felújítani szükséges. Vácon a közterületi játszóeszközök egy részét a ciklusváltást követően, 2020 őszén helyezte használaton kívül a kormányhivatal nem megfelelés miatt, ezek felújítását, cseréjét azóta is végzi az önkormányzati üzemeltető cég. Az önkormányzati óvodák eszközei viszont több tízévesek, jó részük elavult, ezeknek cseréjére ez előző ciklusokban nem biztosított pénzt az akkori testület. Az óvodákban lezajlott ellenőrzést követően a hivatal az év végéig adott haladékot a hiányosságok rendezésére.

Nincs óvoda szabadtéri hinták és mászókák nélkül, pedig lehet, hogy mégis csak lesz, ha a váci városvezetés nem talál megoldást, hogyan cserélje újakra a legutóbbi ellenőrzés szerint, az EU-s előírásoknak nem megfelelő játszóeszközöket. Ezek állapotát háromévente vizsgálja a területileg illetékes Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága, ami, legutóbb az óvódai szabadtéri eszközök tucatját nem találta megfelelőnek.

Udvari Mihály részlegvezető magasépítési részleg V.V.F. Kft

Ezek a játszóeszközök amiről beszélünk, ezek elavultak mert még régen ilyen akácfából készült vonatok mászókák stb, stb, z akácfa egy idő után megreped gyerek újja beszorul balesetveszélyes. Kiszálkásodik felsérti a kezét. És az EU-nak van egy szabványa minden játszótérre vonatkozólag, hogy melyek azok a játékeszközök amit ki kell cserélni , amit három évente ellenőrzi. És készül róla jegyzőkönyv és amikor jönnek visszaellenőrizni a jegyzőkönyvet és nem történt semmi akkor büntetést von maga után.

2020 tavaszán több váci óvodában regisztráltak olyan régi, balesetveszélyes eszközt amik megszüntetésre, illetőleg cserére szorultak. De jegyzőkönyvbe vettek olyan játékokat is, amiknek a biztonsági fokát találták nem megfelelőnek.

Udvari Mihály részlegvezető, magasépítési részleg V.V.F. Kft

Ha elbontunk játszóeszközöket a gyerekek nem tudnak játszani elég patt helyzet ez , hogy lássák a nézők is, hogy hallják, egy sima hatfunkciós játszótorony 529 ezer forint nettóba (kerül) és ez csak maga a játszóeszköz, ennek még kell csinálni egy esési felületet ami egy gumiszőnyeg álltalában ha még azt is hozzáteszik egy ilyen mászókának a telepítése egy másfél millió forintnál áll meg.

2010 óta jóformán nem történt önkormányzati ráfordítás a városi fenntartású óvodák játszóeszközeinek fejlesztésére. Legutóbbi ellenőrzés során a Kertész utcai óvodában hat játszóeszközt találtak nem megfelelőnek, csak ezek cseréjére 4 millió forintot kellene fordítani, de a Kertész utcai mellett a Sirály utcai, a Nyár utcai és az Eötvös utcai óvodák eszközei is még akácfából készültek, amiket szintén cserélni kellene.
Matkovich Ilona polgármester kedden és szerdán járt a szakemberekkel az érintett intézményekben. A városvezető azt mondta, a júliusi testületi ülésen indítványozni fogja, hogy pénzt csoportosítsanak át az óvodai játszóeszközök fejlesztésére.

Matkovich Ilona Polgármester Vác

Valóban el kell különíteni erre pénzt és szerencsére van lehetőség arra, hogy forrást teremtsünk a júniusi testületi ülésen fogjuk ezt megtenni. Én az alapján ami gyors felmérést végeztem az óvodákban azt gondolom, hogy 20 millió forint körül annál most semmiképpen nem fogunk tudni többet de addig bezárólag fogunk három óvodába játszóeszközöket. Részben javításokat és vannak olyan óvodák például itt, hogy itt több javítás is van, de új játszóeszközök beszerzése is szükséges, de a Kertész utcai óvodában több új játszóeszköz kell


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.