ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A boronkais Újvári Istvánnak emelt táblát iskolája
Feltöltötte esaniko - kedd 21 június 2022 - 09:12:22
Újvári Istvánnak, a tavaly elhunyt Apáczai Csere János-díjas pedagógus- lokálpatriótának állított táblát a hétvégén a Boronkay Gimnázium közössége. A matematika –fizika szakos tanár Dózsa György úti lakhelye előtt kollégái, tanítványai emlékeztek meg a példamutató pedagógusról, aki a tehetséggondozás területén is kiemelkedő tevékenységével alkotott maradandót szakmai berkekben is.

Gubó Liza
Kicsi fehér templomotokban most minden erők tömörülnek , kicsi fehér templomotokban most a holtak is mellétek ülnek. Nagyapáink,nagyanyáink szemükben biztatás vagy vád. Ne hagyjátok a templomot és az iskolát.

Reményik Sándor versével indult szombat délelőtt Kisvácon az a megemlékezés, aminek keretében a közkedvelt pedagógusnak, Újvári Istvánnak állítottak emléktáblát a Boronkay iskola közössége. Az elhivatott lokálpatrióta, tanár egykori lakhelyén, a Dózsa György út 61-es számú épület előtt, Molnár Lajos, a Lőwy Sándor Gépipari Technikum, majd a rendszerváltástól a Boronkay György nevet viselő Gimnázium korábbi igazgatója mondott köszönetet a kezdeményezőknek és az iskola alapítványának a tábla állításáért.

Dr Molnár Lajos volt igazgató Borokay György Műzsaki Szakgimnázium
Köszönet érte a cselekvőknek előséként Erőss Sándornak, valamint ádár Sándornak a kezdeményezőknek az ismert és ismeretlen további közreműködőknek, adományozóknak. Hirdesse-e helyen az emléktábla, az ember a homo pedagógicus, a példamutató tanár, az elkötelezett kisváci polgár emlékét, megbecsülését itt, saját pátriájában. Mer ebben a házban élt , termékeny gondolatai itt születtek, anpont innen indult kis táskáját kezébe fogva tanítani és az eredményekben sikerekben bővelkedő nehéz szolgálata után ebbe a házba tért vissza megpihenni.

Mint elhangzott, Újvári István a kisváci református iskolában szerzett alapfokú ismereteket, majd a piarista gimnázium után az egyetemen folytatta tanulmányit. Már kezdetekben a Váci Gépipari Technikumban dolgozott, mint matematika tanár, majd a Lőwy-ben, később pedig a Boronkay-ban tanított. A szakma szélesebb köreiben pedig a tehetséggondozás területén végzett munkássága révénvált ismertté.

Dr Molnár Lajos volt igazgató
Magatartásával, kutatói , közéleti tevékenységével kiérdemelte mindannyiunk tiszteletét és a felettes hatóságok meg a város, az ország elismerését is. Már országosan is ismert alkotó pedagógusként, munkássága betetőzéseként, kitalálta, elméletileg megalapozta, megszervezte és igazgatóként vezette a matematika tehetségek gondozásának egyik eredményes intézményesített formáját. Közben mint a Magyar Tehetséggondozó Társaság egyik alapítója és a választmányának örökös tagja tapasztalatait közkinccsé tette és ezzel neve és munkássága határainkon túl is ismertté vált.

A hely -és iskolatörténeti írásairól is ismert Újvári tanár úrra egykori tanítványai is emlékezetek. Papp Miklós villamosmérnök például egy hibás dolgozata kapcsán idézte fel a matektanár emberséges oldalát, amely-mint kiemelte- számára is példamutatást adott a későbbi pályafutása során.

Papp Miklós villamosmérnök
Újvári tanár úrral mikor beszélgettünk akkor elmondta, hogy kisfiam én bízok benned, megadom a lehetőséget, hogy ne legyen ez feketepont a tanulmányid alatt, de legközelebb nem szeretnék vörös felkiáltójelet írni a jegyed mellé. És akkor Újvári tanár úr nem matematika tanár volt, hanem ő akkor pedagógus volt. Az volt a feladata, hogy egy embert a jó irányba irányítson. Magas beosztásban dolgoztam életem nagy részét és olyan emberek felett olyan döntéseket kellet hozni amikor bizony nagyon sokszor kerültem ugyanilyen helyzetbe, hogy egy embernek inkább megadtam a lehetőséget a jövőre, min hogy véglegesen leírjam!

Az emléktábla leleplezését követően koszorúkat és virágokat helyeztek el a megjelentek a tavaly elhunyt pedagógus lakhelyénél.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.