ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Július 2. és 9. között zajlik a „Régi Zenei Napok” rendezvénysorozat Vácon
Feltöltötte esaniko - csütörtök 23 június 2022 - 09:30:53
Régi Zenei Napok francia módra a mottója a Július 2. és 9. között Vácon zajló komolyzenei rendezvénysorozatnak. A szervezők azt ígérik, hogy aki ellátogat a Filharmónia Magyarország fesztiváljának eseményeire, az úgy élvezheti a koncerteket, mintha a Napkirály idejében a Versailles-i palota kápolnájában ülne, idén ugyanis a francia barokk zene áll az események középpontjában és a társszervező is francia zenei központ.

Sorban a hatodik Régi Zenei Napokat rendezi meg Vácon a Filharmónia Magyarország, az idei koncertek a Versailles-i Barokk Zenei Központ társrendezésével valósulnak meg.A régizene pontos meghatározása nem könnyű, hiszen egyrészt a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket. A nyitókoncert Vashegyi Györggyel, az Orfeo zenekarral és a Purcell kórussal július 2-án este 8-kor a Fehérek templomában lesz, és ahogy erre, az összes többi eseményre is féláron vehetnek jegyet a váci lakosok.

Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató, Filharmónia Magyarország
Azt gondolom, hogy fontos része a Régi Zenei Napoknak, amit 38-dik alkalommal valósítunk meg, hogy beleképzeljük magunkat ebbe a helyzetbe. Hogy mi történhetett 300 évvel ezelőtt, hogyan éltek az emberek, és milyen öröm lehetett számukra, mikor egy pár húr megpendült egy lanton, vagy egy blockflőte, vagy egy furulya megszólalt.

A fesztiválon nem csak koncertek lesznek, hanem szakmai munka is zajlik, rengeteg hallgató érkezik ugyanis a városba, akik a professzoroktól lesik el az autentikus muzsikálás fogásait.

A programsorozat július 9-én két hangversennyel zárul. A délutáni ingyenes kurzuszáró koncerten a mesterkurzusok hallgatói mutatkoznak be, az este folyamán pedig a fiatalokból álló Ensemble Les Surprises zenekar és kórus ad koncertet a Fehérek templomában. A fesztivál előadásaira a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken, valamint a jegymester.hu oldalon lehet jegyeket váltani.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.