ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A Kőhíd városrész lakói tiltakoznak egy magánberuházás miatt
Feltöltötte esaniko - kedd 28 június 2022 - 08:48:39
A Kőhíd lakópark lakói és ingatlantulajdonosok tiltakoznak az ellen, hogy a városrészben egy 39 lakásos társasház épüljön. A magánterületen a napokban fizikailag is elindult a kivitelezés, ahol néhány 50 éves fát is kivágtak, ami további heves reakciót váltott ki az ott élők körében. A Kőhíd lakóparkiak azt szeretnék ha az önkormányzat megakadályozná az építkezést, a fórumra érkező képviselők viszont azt mondják, az önkormányzatnak nincs olyan hivatali jogköre, amivel ezt meg tudná akadályozni, mert az engedélyeket a kormányhivatal adta ki. Kiss Zsolt alpolgármester a kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy a terület visszavásárlására nincs pénze az önkormányzatnak és precedenst sem szeretnének teremteni egy ilyen kezdeményezéssel.

Hájas Attila Kőhíd Lakópark lakó
Hétfőn megjelentek itt a favágók, lezárták az utat és elkezdtek kivágni hatvan-hetven éves gyönyörű szép platánfákat . Tudtuk, hogy lesz valami, volt sejtésünk jobbról, balról, de semmiféle tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy ezzel a gyönyörű parkkal ami itt volt miért akarnak beépíteni 37 lakásos négy emeletes társasházat ide a lakópark közepébe.

A Kőhíd lakóparkban élő ingatlantulajdonosok tiltakoznak az ellen, hogy az egykor a váci cementmű által épített lakótelep szomszédságában erre a területre egy újabb négyemeletes társasház épüljön.
A lakók elmondása szerint már egy éve kikerült az ingatlanra egy elektromos elosztó doboz, onnantól kezdve érdeklődnek az önkormányzattól az építkezéssel kapcsolatban, ahonnan nem kaptak kielégítő választ a beruházásról, múlt hétfőn pedig már fákat is kivágatott a beruházó

Hájas Attila Kőhíd Lakópark lakó
Hétfőtől jön a földmunka itt munkagépek állnak majd sorba viszik a kitermekt földet, a homokot, de nem szeretnék. Nem tudjuk, hogy ki a telek pontosan önkormányzati vagy magánszemély. Ha magánszemély vásárolja vissza az önkormányzat és tegyünk ide egy parkot, denerontsa itt az emberek életét.

A tiltakozó megmozdulások kapcsán, pénteken Kászonyi Károly, a terület önkormányzati képviselője és Kiss Zsolt alpolgármester hívott össze lakossági fórumot. Az alpolgármester itt elmondta, az eredetileg a váci cementgyár által épített lakótelephez tartozó területek 2007-ben adományozással kerültek az önkormányzathoz. A szóban forgó telket 2009-ben értékesítette a város. A testület 2011-ben a már magánterületnek számító telek beépítését úgy módosította, hogy oda a HÉSZ szerint emeletes társasházat is lehessen építeni. Kiss Zsolt elmondta,hogy az önkormányzat az időközbeni törvénymódosítások miatt a tervezés jóváhagyásának menetébe, illetve az építési engedély kiadásába sem tud beleszólni, a Helyi Építési Szabályzat újabb módosítása pedig két éves jogi folyamat, ami a megkezdett beruházásra már nem gyakorolna befolyást.

Kiss Zsolt alpolgármester Vác
A terv építési engedélyt kapott amit ne az önkormányzat ad ki. A kormányhivatal építéshatósága, amit elvettek az önkormányzattól, tehát nem Vác szól bele, hanem a kormányhivatal. Tehát a kormányhivatal adja ki az építési engedélyt. Azért akartam elmondani az előbb, hogy kire mutogatunk és kire nem. Az önkormányzatnak ezt kivették a kezéből pedig akár mondhatta volna azt, hogy ide nem lehet megépíteni ezt a házat. Mert egyszerű építési módszer van és nincs ilyen lehetősége az önkormányzatnak.

A fórumon megjelenő lakók arra emlékeztették a város képviselőit, hogy az önkormányzatnak van lehetősége végső esetben építési tilalmat elrendelni, vagy megpróbálni visszavásárolni a beruházótól a telket. Erre ők úgy reagáltak, hogy megkezdett építkezést nem lehet leállítani, továbbá az önkormányzatnak nincs forrása arra, hogy magántelkeket a beruházóktól veszteséggel visszavásároljanak.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.