ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


A környékről elhurcolt zsidóságra emlékeztek vasárnap
Feltöltötte esaniko - kedd 28 június 2022 - 08:52:27
Vasárnap az 1944. nyarán elhurcolt váci és Vác környéki zsidóságra emlékezett a város. Az önkormányzat délelőtt 10.00. órakor a Tornyos Pál utcai emléktáblánál tartott megemlékezést, ahol Inotay Gergely a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület levelét olvasta fel, majd a Bartók-Pikéthy zeneiskola és a Parlando Színházi Társulat tagjai adtak műsort. Az emlékünnepség az Evangélikus templomban folytatódott, ahol Várai Erika és Dóry Zsuzsanna muzsikáltak az áldozatok előtt tisztelegve.

A vészkorszakként emlegetett időszakban zsidó származása miatt 360 váci iparostól és kereskedőtől vonták be a működési engedélyét, de elbocsájtották Vácon a zsidó orvosokat, tanárokat, kétkezi munkásokat is. Akiket nem hurcoltak rögtön munkatáborokba, azokat értékeik elkobzása után gettóba zárták, majd onnan később Auschwitzba deportálták, így a váci és a környékbeli zsidóság mintegy 95 százaléka vált áldozattá. Az önkormányzat vasárnap az egykori gettó helyén álló épület falán elhelyezett emléktáblánál tartott megemlékezést. Inotay Gergely a helyszínen a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületnek a városhoz írt levelét olvasta föl. Ebben Szunyogh Szabolcs elnökségi tag többek között arról értekezik, hogy míg számos településen lerombolták a zsinagógákat, addig Vácon a mai napig méltó módon megőrizték a zsidó kegyhelyeket.

Inotay Gergely alpolgármester
Korábban a váci zsidók kocsmabérléssel, mészárszékek működtetésével és kereskedelemmel foglalkoztak, de a 19. század második felében itt is megváltozott a helyzet. Az iparosodás, a polgárosodás, a modernizáció egyik fontos, ha nem éppen a legfontosabb motorja Vácott is a zsidó lakosság volt, zömmel ők alapították azokat a gyárakat is, amelyeknek Vác a fellendülését köszönhette. Itt működött az Oberländer téglagyár, Löbl Ármin kötő és szövő üzeme, a Geiger-féle vegyészeti gyár, Löwinger József képkeretező üzeme, Fenyő Ernő bútorgyára, Neumann Manó ecet, likőr- és pálinkagyára. Katzburg Dávid nyomdát alapított. A nyomda kiadott egy jiddis nyelvű vallásos folyóiratot is Tel Talpijot címmel. A város lakosságának mintegy 10 százaléka volt a század végén zsidó.

Szunyogh Szabolcs váciaknak írt levelében köszönet mondott az önkormányzatnak, továbbá mindazoknak, akik őrzik az itt élt zsidók emlékét, és akik ma is tesznek azért, hogy ne menjen feledésbe sem az ő emlékük, sem pedig a holokausztnak az emléke, amely rettenetes sebet ejtett Európán, azon belül Magyarországon és Vác városán is. Az emléktáblánál az önkormányzat és a civilek koszorúkat helyeztek el, majd az ünnepség az evangélikus templomban tartott verses-zenés műsorral folytatódott.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.