ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Váci kapuk. Archív és új fotókat vár a levéltár a készülő kiadványhoz
Feltöltötte esaniko - csütörtök 30 június 2022 - 08:38:57
Váci kapuk. Ez lesz annak a 2023-ban megjelenő képes kiadványnak a címe, amihez archív és újonnan készített fotókat vár a váci levéltár. A könyv előkészületeivel kapcsolatban közös pályázatot hirdetett meg az önkormányzat, a művelődési központ és a levéltár, ahová kizárólag váci kapukról készített felvételekkel lehet jelentkezni. A négytagú szakmai bírálóbizottság eszmei sorrendet állít fel és különdíjat is kioszt a pályázatok között, továbbá könyvjutalommal díjazza az eredményt elérőket.

A váci kereszteket bemutató kötet után a Váci kapukról készít képes kiadványt a levéltár. Az önkormányzat megbízásából elindított projekt jelenleg az anyaggyűjtés fázisában tart. A könyv egyrészt történetiségében, másrészt mai állapotában kívánja bemutatni azokat a váci kapukat, amelyek akár napjainkban is meghatározók a városképben, és amelyekhez lehetőség szerint valamilyen történet is fűződik.

Dr. Horváth Ferenc igazgató, Vác Város Levéltára

Két pályázatot hirdettünk meg, az egyik archív fotóknak a gyűjtésére, a másik pedig ma készült fotókat várunk azoktól, akik kedvet kapnak a váci kapuknak a fényképezésére. Hogy ezt a két dolgot hogyan lehet egy kötetben ötvözni, összehozni, ezt nem tudom még, de az elképzelésem talán az, hogy lesznek olyan kétoldalak és lesznek egy-egy oldalak. A két oldal az bemutatja egy-egy kapunak a régi történetét, vagy a történetét mindenképpen bemutatja archív fotókon is és szövegesen is. És a másik oldalon lenne egy új felvétel ugyanarról a kapuról, ami ma készült.


A pályázaton bárki indulhat, aki egy-egy kapuról áttekintő és a részleteit is ábrázoló digitális felvételeket készít, vagy 1995 előtti archív fotóval rendelkezik.2022 október 31-éig bármennyi képpel lehet jelentkezni a felhívásra, a pontos technikai paramétereket és az eljuttatás módját a pályázati leírás részletesen tartalmazza.

Én legalább egy nyár kaput belevennék, de azért nem hiszem, hogy ez lesz a jellemző. Vannak olyan kapuk, amelyek eltűntek. Ilyen például a várlépcső ökrös kapujának a fakapu szerkezete, ezt mintaként föl is tettem a pályázati felhívással együtt. Gyönyörű szép felvétel. Ezt a kaput kicserélték. Egy borzasztó szocialista kori parkett berakásos kapura. Na most, ha így tűnnek el az értékeink, akkor úgy gondolom, hogy ezeket mindenképpen legalább fényképen meg kéne őrizni. Illetve, ha valaki készít új kaput, vagy nem is új kaput, de felújítja a régi kaput, akkor jó példát kell felmutatni.

A váci kapukat és azok történetét bemutató kiadványba már gyűlik az anyag- mondta el a Híradó kérdésére Horváth Ferenc. A levéltár gazdag archívumából már most közel száz korabeli felvétel került elő, amelyekből jónéhány szinte biztosan helyet kap majd a kötetben. Az igazgató azt is hozzátette, hogy aki esetleg nem tudná teljesíteni a képekre előírt technikai paramétereket, a levéltár segít a fotók digitalizálásában. A pályázat részletes leírását vacarchivum.hu oldalon lehet olvasni, a beküldött pályaművekből pedig egy kiállítást is rendeznek.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.