ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Nem szállítják el időben a szemetet, a fogyasztóvédelemhez fordult a polgármester
Feltöltötte esaniko - hétfő 04 július 2022 - 08:57:44
A Fogyasztóvédelemhez fordult a polgármester, mert Sződligeten az utóbbi időben mindennapossá vált, hogy nem szállítják el időben a szemetet. Juhász Bélának abból lett elege, hogy az amúgy rendezett településen többször hetekig a házak előtt büdösödik az összekészített zöldhulladék és az utcaképnek az sem tesz jót, hogy a porták elé kirakott szelektívhulladékot rejtő zsákok kupacokban várják, hogy a DTKH kocsija begyűjtse azokat- sokszor hiába. Juhász Béla azt mondja, hogy mivel ő szerződött ügyfélként mindig időben kifizeti számlát az NHKVZrt-nek, az pedig nem teljesíti a vállalás szerinti szolgáltatást, a hatóságnak el kell indítania az eljárást a fogyasztó érdekében.

Juhász Béla szerint a probléma nem újkeletű. A polgármester azt állítja, a gondok akkor kezdődtek, mikor a települések szemétszállítását központosították.

Juhász Béla polgármester, Sződliget
A legtöbb ember a mai napig azt hiszi, hogy az önkormányzatoknak bármi köze van a hulladékszállításhoz. Sajnálattal kell közölnöm velük, hogy öt évvel ezelőtt államosították a szemétszállítást, és az égvilágon semmi közünk nincs.

Ahogy Vácon, úgy Sződligeten is a DTKH Kft szállítja el a szemetet. Ez a cég az állami Kukaholdinggal áll szerződésben, viszont a szolgáltatás fejében járó pénzt az NHKVZrt-től csak akkor kapja meg, ha az adott település igazolja a teljesítést.

Juhász Béla polgármester, Sződliget
Én két dolgot tettem most. Egyrészt megírtam nekik, hogy addig, amíg az utcán bűzölög három hete a zöldhulladék, semmiféle teljesítésigazolást nem fogok aláírni, hiszen nem végezték el a szolgáltatást. A másik pedig, mivel nem vagyunk jogviszonyban, én a csekket, amit fizetek a szemétszállításért, azt a Kukaholdingnak, azaz az NHKVZrt-nek fizetem. Úgyhogy a Fogyasztóvédelmi Főhatósághoz fordultam, mint sződligeti lakos. Bemásoltam nekik a befizetett csekkemet, hogy nincs elmaradásom, lefotóztam a házam előtt bűzölgő zöldhulladékot, meg szelektívet és fogyasztóvédelmi panasszal éltem, hogy járjanak el.

A polgármester azonban ennél is tovább ment. Az általa benyújtott panaszlevelet szerkeszthető formában feltöltötte a település honlapjára, és arra buzdítja a lakosokat, hogy saját nevükben tegyenek ők is bejelentést a Fogyasztóvédelemnél. Az ESTV többször beszámolt arról, hogy a Vácon is gyakran akadozó szállítást a DTKH leginkább a munkaerőhiánnyal indokolja. Telefonon elértük Feigli Ferenc igazgatót, aki interjút nem akart adni, de annyit elárult, hogy a DTKH abból a pénzből tudja csak megszervezni a szemétszállítást, amit az állami Kukaholding utal neki. Ez pedig egy másik forrásból származó információ szerint több mint egymilliárddal kevesebb, mint amire szükség lenne.

Juhász Béla polgármester, Sződliget
A Kukaholding nem fizeti ki a DTKH-t, hiszen beadtak 3,4 milliárd nettó összegű számlát, ebből csak 2,1-et fizettek ki. Azaz hiányzik 1,3 milliárd plusz az ÁFA. Vélhetően ezért nincs pénz üzemanyagra, túlóra kifizetésre, semmire, és ezért nem működik a szolgáltatás.

A Híradó szerette volna megtudni az NHKVZrt álláspontját az üggyel kapcsolatban, de levélben feltett kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.