ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Vácon zajlik a 4. Baptista Művészeti Alkotóhét
Feltöltötte esaniko - csütörtök 04 augusztus 2022 - 09:17:03
Baptista Művészeti Alkotóhét zajlik Vácon. A 4. alkalommal megrendezett egy hetes táborba írók, költők és képzőművészek érkeztek, hogy alkotói ihletet kapjanak a városból és egymástól a közös együttlétek során. Az eseménynek publikus részei is lesznek, péntek este a főtéren egy művészettörténeti performance-val várják az érdeklődőket, szombaton 17.00. órakor pedig egy kiállítással zárul a váci Baptista Művészeti Alkotóhét.

Az utóbbi két évben a koronavírus-járvány miatt maradt el az immár negyedik alkalommal megrendezett Baptista Művészeti Alkotóhét, amit most „Megközelítések” címmel a Magyarországi Baptista Egyház támogatásával hirdettek meg Vácon. Az egy hetes alkotótáborba tizenhat költő, író és képzőművész érkezett, akik helyben keresnek élményt a művek létrehozásához.

Murányi-Kovács Anita kulturális munkatárs Magyar Baptista Egyház

éppen ma találkoztam olyan alkotóval, akit az Apor Vilmos Kollégiumnak a kertjében ihletett meg valami, vagy elmesélik, hogy milyen csodálatos épületeket látnak és akkor ezeket esetleg megrajzolják megfestik ezzel, reményeim szerint a városnak a hírét viszik tovább. A másik, hogy nagyon szeretnénk ha ez itt egy közösség lenne, mint egy kis gyülekezet egy szeretetkapcsolaton alapuló olyan emberi társaság akik aztán hosszabb távon is összekapcsolódnak és mint mondtam hogy nekik legyen lehetősége arra, hogy alkossanak. És a misszió minden nap vannak igei gondolatok, vannak művészettörténeti előadások és egyfajta képzés is van közös gondolkodás a művészetről.

A nap délelőtt 09.00. órakor indul az Adullám kávézóban, ahol a művészek nemcsak a gondolataikat osztják meg egymással és alkotásokat mutatják be, hanem újabb inspirációt kapnak arra is, hogy milyen módon lehetne „Megközelíteni” az adott nap benyomásait, amik végül a papíron, vagy a vásznon formálódnak alkotássá.

Mikes Balázs teológus, grafikus művész

Nekünk nagyon fontos a misszió. Tehát nem csak egy öncélú művészkedés a lényeg, hanem az, hogy minden porcikánk, minden mozdulatunk, minden leírt, vagy megrajzolt alkotásunk, az valamilyen módon istennek a jelenlétét reprezentálja. Azt mutassa be és hát gyakorlatilag ez minden napnak egy kicsit az inspiráció része , hogy egyrészt közösséggé kovácsolódjunk itt tizenhatan . Másrészt pedig a hét végére, amikor ez a kiállítás megtörténik, illetve láthatja a publikum, akkor ezeken a rajzokon, ezeken a festményeken keresztül megláthassuk isten nagyságát.

A rendezvény keretében pénteken egy performance-ra is sor kerül. A főtér egyik házfalára 20.30-kor fogják kivetíteni a barokk festészet egyik remekét, amiről egy előadást is hallhatnak az érdeklődők. Az egyhetes Baptista Művészeti Alkotóhét szombaton 17.00. órakor az Adullám Kávézóban egy kiállítás-megnyitóval ér véget, amin az elmúlt napok alatt született versek és írások is felolvasásra kerülnek. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.