ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Továbbra is nagy a szárazság! Akár egy eldobott üveg is képes tüzet okozni a kiszáradt erdőben
Feltöltötte esaniko - csütörtök 04 augusztus 2022 - 09:21:26
Még mindig csapadékhiányos a térség, a szárazság miatt továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom. A kirándulók, illetve a gazdálkodók többnyire betartják az előírásokat, azonban egy eldobott csikk, vagy egy felforrósodott kipufogócső is képes katasztrófát okozni a kiszáradt aljnövényzet miatt. A váci tűzoltók arra hívják fel a figyelmet, hogy viselkedjünk előrelátóan és akár az otthoni bográcsozás, vagy grillezés esetén is tartsuk be az óvintézkedéseket.

Nem látni pontosan ezen a felvételen, mi okozhatta két hete szombaton este Pilisszentlászló közelében azt az erdőtüzet, aminek oltásában több tűzoltóegység vett részt. Látványos, amint a webkamera először a füstöt rögzíti, majd a lenyugvó nap fényében a felcsapó lángokat. A feltételezések szerint villám sújthatott az erdőbe, viszont a szakember azt mondja, egészen apró figyelmetlenség is elegendő ahhoz, hogy hektárok váljanak a tűz martalékává.

Molnár Mihály tűzoltó alezredes

Akár kiránduló által eldobott cigarettacsikk is lehetett, de akár ilyenkor, mivel nagyon tűz a nap egy eldobott üvegtől is begyulladhat az aljnövényzet, hiszen az üveg ilyenkor úgy viselkedik, mint egy nagyító. De mondhatnám azt is, hogy amikor valaki autóval magas fűben közlekedik a kipufogótól és egyéb felforrósodott elemektől is bekövetkezhet egy tűz.


Hiába esett némi csapadék az elmúlt hétvégén, így is maradt országos szinten a tűzgyújtási tilalom, ami tiltja a fásított területek 200 méteres környezetén belül a nyílt láng használatát. A tiltás a fásítás környezetében, akár a zárt kertek, vagy az otthoni felhasználás, például bográcsozás esetére is igaz. A katasztrófavédők a szárazság miatt előzetes felmérésket végeznek azokra a területekre is, ahol csak ritkán tartózkodnak személyek. Ilyenek például az erdei turistaházak, ahol akár személyi mentéssel is számolniuk kell egy tűzeset kapcsán. Az erdei, vagy hegyi tüzek megfékezése a terepviszonyok miatt jelentős erőforrásokat vesz igénybe - mondta a szakember.

Bár nem volt olyan nagy területű, három hektárt érintett a tűz, viszont hegyvidékről beszélünk akár a Duna bal vagy jobb oldalát nézzük és rendkívül nehéz terepviszonyok között kell dolgozni a kollegáimnak ezért nagyon sokszor az önkéntesek segítségét is igénybe vesszük, nagyon nehéz ilyen körülmények között dolgozni.

A katasztrófavédők arra kérik a lakosságot, hogy azokban a kertekben, ahol megengedett a nyílt láng használata - például ételkészítés esetében - ott se hagyják a tüzet őrízetlenül és legyen a közelben mindig megfelelő oltóeszköz.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.