ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Vödörre fel! Ne hagyják, hogy kiszáradjanak a facsemeték!
Feltöltötte esaniko - hétfő 08 augusztus 2022 - 09:12:34
A tartós szárazság miatt több növény is kiszáradt azokból a facsemetékből, amit még tavasszal ültettek ki közterületre váci civilek. A Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület egy hulladékhasznosítással foglalkozó cég támogatásával jutott áprilisban 100 facsemetéhez, amit a város különböző pontjain helyeztek el, például a hiányzó utcafronti fák helyére. Az ott lakókat kérték meg akkor, hogy viseljék gondját a nővényeknek és szükség szerint locsolják őket. Volt, ahol az önkormányzat locsolt, volt, ahol a lakó, de olyan is akadt, ahová már nem jutott elég gondoskodás, ezért elpusztult a facsemete. A környezetvédők azt kérik, a kánikulában ne sajnálják a legalább heti két vödör vizet a fiatal fáktól, mert egyéb tartalékaik híján csak így tudják átvészelni a természetes csapadék hiányát

Több tíz centiméter csapadék hiányzik a földből, a talaj mélyen kiszáradt, a facsemeték ezért nem jutnak megfelelő vízhez. 100 hasonló facsemetét ültetett el tavasszal Vácon a Bagolybükk, ezeknek többségét gondozták a lakók, vagy az önkormányzat locsolta őket, de volt, amihez egyik patrónus sem ért már el időben. Ez a fa például már nem fog többé rejteket adni a madárfészeknek, tőle néhány méterre viszont hasonló társa, a gondozásnak köszönhetően átvészelheti a száraz nyarat.

Boldog Gabriella Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület

Olyan hihetetlen mennyiségű csapadék hiányzik a földből és a levegőből is, tehát olyan klímaválságban élünk már, tehát ez nem jön, ez itt van, hogy még a levegőben sincs elég nedvesség ez gyakorlatilag egyenlő a halálos ítéletével a növényeknek. Azt vettük észre, hogy pusztulnak el ezek a fák, amiket ültettünk pedig az egyiknek a koronájában még fészket is ültettek a madarak.

Ezek a gömbhójuhar facsemeték 30 ezer forintba kerülnek a faiskolában. A szakember szerint ezek már a vízhiányban elpusztultak, mint ahogy ez a belvárosi, szintén tavasszal elültetett példány, aminek egyszerűen a koronáját letörte valaki. Heti két vödör megmenthette volna a közkincset, néggyel pedig nyáron is fejlődni tudna a növény - mondja az egyesület vezetője.

Boldog Gabriella Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület

Megkértük az embereket, hogy locsolják a fákat, személyesen is megkértük, facebookon is megírtuk. Jelentkeztek is többen, jó, nem százezrével, de hála istennek vannak megértő emberek akik nem csak a szépség miatt fontosak a fák gyakorlatilag az életünket jelentik mert oxigént biztosítanak és árnyékolnak, hűtik a levegőt. Ha az ember előtt van pár nagy fa az sok fokot jelent a szobában is és van, hogy be sem kell kapcsolni a légkondicionálót.

A szakember azt kéri, ne csak az örökbefogadott fákat, vagy ház előttit locsolják meg, hanem a közeli közterületi, például a játszótereken található fiatal fákat is, amik szintén a kiszáradás szélén állnak.

Boldog Gabriella Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület

Nyilván az önkormányzatnak sincs kapacitása mindent locsolni, de látom, hogy ők is locsolnak, tegyük meg. Akár a szürke vizet is fel tudjuk fogni otthon és is ezt csinálom az utóbbi aszályos időben. beteszek egy tálat a mosogatóba . Az ember csak leöblíti a kezét, vagy lemos egy almát, vagy egy zöldséget, azt felfogjuk a lavórban és én is otthon csak kilöttyintem a kertbe és így naponta akár 50-60 liter vizet is meg tudok spórolni az öt hat vödör vízzel. Egy ilyen fának a túlélését kettő vödör is biztosítja a héten.


email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.