ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Duna-parti Nagy Takarítás
Feltöltötte e107 - hétfő 08 október 2007 - 16:22:52
Évek óta hagyomány Vácon, hogy az év bizonyos napjain egy-egy közterületet közösen takarítanak ki a város polgárai. Ilyen például a Ligettakarítás, azaz az Adj egy napot a Ligetnek akció, amelynek mintájára, egy képviselői kezdeményezést követően a Duna part teljes szakaszát rendbe tették a múlt hétvégén. A program elindítója a terület egyik önkormányzati képviselője Ványi Lászlóné volt, aki érintett képviselőtársai és a váci környezetvédelmi alapítvány segítségével koordinálta a munkát.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Az akcióban pénteken elsősorban az iskolások vettek részt, míg szombaton a hétköznap dolgozó váci polgárok vettek kezükbe szemeteszsákot és szerszámot, hogy megtisztítsák az igen nagy kiterjedésű területet.

Ványi Lászlóné önkormányzati képviselő, Vác
"Nagyon jó módszer az, hogy a gyerekeket már megtanítjuk erre, ráirányítjuk a figyelmüket arra, hogy szemetelni nem szép dolog. És ha ezt munkával kell helyrehozni, akkor talán megelőzhetjük azt, hogy szemeteljenek. A várost sajnos eléggé szemetesnek ítélem, de hát ezért tenni kell, hogy ne így legyen, és az első lépcsőfok, hogy nevelés terén tesszük meg az első lépéseket."


Az elhatározást, mármint hogy megszépüljön a folyópart egy sikeres pályázat is segítette. A lebonyolításában oroszlánrészt vállaló Vác Város Környezetvédelméért Alapítványt ugyanis a Megyei Önkormányzat támogatta a program megvalósításában.

Dr. Bóth János elnök, Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány
"Ez az alapítvány pályázott és a megyén nyert egy összeget, és kimondottan környezettisztításra, hulladék összeszedésre nyújtotta be. Ebbe a megyébe befolyással rendelkező képviselőtársaink is, Ványiné, segített abban, hogy pénzt szerezzünk, és azt gondolom, hogy a gyerekek, illetve egy-két civil szervezet és az iskolák segítségével jól fogjuk felhasználni."


A két napos akció résztvevői többféle feladat közül választhattak. A legnagyobb hangsúlyt a szemétszedés valamint a fákról lehullott levelek összegyűjtése kapta, melyhez műanyag zsákokat és gumikesztyűt is a szervezők biztosítottak. A zsákokba gyűjtött szemetet ezután a partra kihelyezett hulladékgyűjtő konténerekbe lehetett elhelyezni, amelynek elszállítását az REMONDIS DUNA Kft. vállalta fel. A szervezők mit mondták a két napos takarítási programmal hagyományt szeretnének teremteni. Szeretnék, ha kialakulna azon városlakók köre, akik évente több alkalommal összejönnek és egy jó hangulatú programon példát mutatva, tesznek a város, a Duna part tisztaságáért.


Hozzászólások: 7 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.