ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Múzeumok Őszi Fesztiválja (előzetes)
Feltöltötte e107 - csütörtök 11 október 2007 - 17:09:48
Idén Vác is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programjához. A rendezvény a „Fazekas korongjáról, varga kaptafájáról…” címet viseli, utalva arra, hogy a Tragor Ignác Múzeumban mesterek, mesterségek, műhelyek bemutatásával, életre keltésével elsősorban a fazekasságot és a kerámiát szeretnénk középpontba állítani november 5-e és 10-e között. Az idei eseményhez egy pályázat mellett múzeumpedagógiai foglalkozások valamint családi nap is társul.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Mint már korábban híradónk is beszámolt róla, az intézmény pályázatot írt ki helyi ipartörténeti emlékek gyűjtésére felnőtt valamint ifjúsági kategóriában. A gyűjtés során nem különlegességeket keresnek a múzeum munkatársai, hanem helytörténeti szempontból fontos emlékeket. Ezekből párat, régi használati eszközöket és irásos emlékeket be is mutattak a sajtó munkatársainak, így korabeli borbélytálat, hámot, pecsétnyomókat, sörösüvegeket, illetve iparosleveleket.

Forró Katalin történész-muzeológus, Tragor Ignác Múzeum, Vác
"De nemcsak tárgyakat várunk, hanem például fotókat. Azt pedig lehet úgy is, ha valaki szeretné megőrizni a fotót, akkor azt mi lemásoljuk magunknak. Illetve várunk visszaemlékezéseket, interjúkat, amiket egy ügyes unoka is el tud készíteni a szüleivel."


A pályázat beküldési határideje október 26-a 12 óra, eddig várják a múzeumba a nevezett tárgyakat. A legsikeresebb pályázókat díjazzák, a díjkiosztásra, a tárgyakból rendezett kamara-kiállítás megnyitására pedig november 10-én, a családi nap keretei között kerül sor. Az országos akcióhoz idén először Vác is csatlakozott, a múzeum által választott témakör a Hétköznapok történelme címet viseli.

Kis Bernadett régész, Tragor Ignác Múzeum, Vác
"Rendezvényeink keretében szeretnénk minden korosztályt megszólítani és bemutatni számukra, hogy a mai múzeumok már nemcsak ilyen megmerevedett tárlós kiállításokat tudnak bemutatni, hanem élő, konkrét programjaik is vannak, és ezzel mindenkit meg tudunk mozgatni."


Ilyenek lesznek november 7-én és 8-án a múzeumpedagógiai foglalkozások, ahol általános iskolás gyerekek számára restaurálási bemutatót és műhelygyakorlatot szerveznek, valamint lehetőség nyílik egy igazi fazekasműhelyt is felkeresni. 10-én pedig, még mindig a kerámia jegyében, családi napot is tartanak a Hincz gyűjtemény épületében.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.