ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Környezetbarát energia Püspökszilágyon
Feltöltötte e107 - csütörtök 11 október 2007 - 17:11:58
A megújuló energiahordozók hasznosítása ma Magyarországon még mindig gyermekcipőben jár, pedig műszaki akadálya már nincs annak, hogy egy-egy épület akár teljes önellátásra rendezkedjen be. A zöld házak előtt álló legnagyobb buktatót a berendezések magas ára, a hosszú megtérülési idő jelenti. Más a helyzet, ha nincs a közelben semmiféle hagyományos energiahordozó. A püspökszilágyi erdőben lévő Muflon kunyhó távol esik minden lakott területtől, ezért energiaellátására a hagyományostól elérő, környezetbarát módot kellett választani.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Rövidesen elkészül a váci térség első, kizárólag megújuló energiahordozókkal működő vendégháza. A váci püspökség hajdani erdejének szélén álló, két évszázadra visszatekintő erdészházat a püspökszilágyi önkormányzat 2006-ban – térségi támogatással - egy árverésen vásárolta meg tervezett erdei iskolája számára.

Tordai Sándor, erdész-polgármester, Püspökszilágy
"Az energiaellátás nagyon fontos volt a háznak már ahhoz is, hogy a romos háznak a felújítása, átépítése megtörténhessen, ezért úgy döntöttünk, hogy az itt adódó lehetőségek, elsősorban napenergiát, ez mellé kiegészítőnek pedig szélenergiát is felhasználunk a házhoz. Gyakorlatilag ez is olyan 6, 6,5 millió forint környékén megoldódott, és az is nagy előny, hogy a továbbiakban nem kell ugye havi számlát fizetnünk."


Vagyis immár majdnem minden adott ahhoz, hogy a püspökszilágyi erdei iskola fogadhassa a térség gyermekeit. Csakhogy sajnos eddig hiába pályázott, nem sikerült a munka befejezéséhez az önkormányzatnak pénzt szereznie. A Muflon kunyhóban, mint vendégházban, egyelőre csak vadászokat és turistákat tudnak fogadni, de az iskoláról és a nyolc erdei tanösvényről szóló álmait Tordai mégsem adta fel.

"Erdei iskola szempontjából pedig azt lehet mondani, hogy 30 főtől egészen 100 főig napi foglalkozásokra, arra, hogy ezt a környezetbarát házat a zöld energiákat, plusz a környező erdőket, környező élővilágot, vadállományt majd megismertessük a gyerekekkel, elsődlegesen ilyen elképzelések vannak, a későbbiekben természetesen más irányokba is el szeretnénk menni."


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.