ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Kötelező tüzeléstechnikai ellenőrzések
Feltöltötte e107 - csütörtök 11 október 2007 - 17:13:28
Kéményseprőt látok, szerencsét találok. A mondás duplán is igaz, hiszen ha a fekete ruhás úriemberek minden évben el tudják végezni a szokásos éves karbantartást ingatlanunkon, akkor nem kell aggódnunk szénmonoxid mérgezés, vagy egy esetleges lakástűz miatt. Egyre több helyen indul be ezekben a hetekben a fűtés, de sajnos még mindig nagy számban vannak olyanok, akik nem érzik elég fontosnak az éves felülvizsgálat meglétét. Sokan be sem engedik a kéményseprőket a házba, pedig egy 1996-os BM rendelet értelmében ezek az ellenőrzések kötelező jellegűek.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A baj pedig könnyen megtörténhet, hiszen a szilárd tüzelésű, azaz fával, szénnel működő berendezéseknél a lerakodó szennyeződések, a gázkazánok esetében pedig a visszaáramló szénmonoxid okozhat tragédiát. A szakemberek szerint ezért is fontos a rendszeres ellenőrzés, az előbbi fűtési mód esetén évi kétszer, a gázkészülékeknél pedig évente egyszer kell megnézetni a kéményeket.

Berecz István kirendeltség-vezető, Pest Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft.
"A legnagyobb probléma, hogy az épületekben, a gázról beszélek, a nyílászárókat kicserélik, a tüzelőberendezés megmarad a régi, az úgynevezett nyitott rendszerű készülékeknél elfogy a levegő utánpótlása, és a visszaáramlás miatt következik be ez az úgynevezett mérgezés, vagy sajnos halálos baleset is."


A nyitott rendszerű készülékek egyébként 2006 óta már nem is szerelhetők fel a háztartásokban, de jelenlég még ezek adják a gázkazánok túlnyomó többségét. A kéményseprő kft. váci kirendeltségéhez 45 település tartozik, ezeken a helyeken mind a cég emberei végzik el a kémények ellenőrzését. Amely nem is mindig egyszerű feladat, ugyanis a kéményseprők sokszor komoly ellenállásba ütköznek.

"Ez olyan tapasztalat most már két-három éve, hogy egyre nehezebben fizetik ki ezt az évi ellenőrzési díjat. Sajnos még incidensekre is sor kerül, még a hatóságot is be kell néha vonni, a rendőrséget vagy a jegyzőt, vagy az illetékes polgármesteri hivatalt. Én azt gondolom anyagi, de hát nem olyan nagymértékű az anyagi vonzata ennek az ellenőrzésnek, hogy ezt ne tudná kifizetni egy egyszerű ember is. 1440 forintot kell egy gázkészülék kéményének az ellenőrzésére kifizetni."

A munkát egyébként minden esetben el kell végezniük, hiszen a cég ezen tevékenysége közszolgáltatásnak minősül. Ha viszont a felülvizsgálat mégis meghiúsul, akkor arról az adott önkormányzatot kell értesíteniük. A kéményseprő kft.-nek ugyanis nincs hatósági jogköre, ilyen esetben éppen ezért a települések szabhatnak ki bírságot. Bár úgy tudjuk erre csak nagyon ritkán szokott sor kerülni.


Hozzászólások: 10 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.