ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


AIDS világnap
Feltöltötte e107 - péntek 07 december 2007 - 10:49:09
Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség novemberi jelentése szerint 2007 végére 33,2 millió, HIV-vírussal fertőzött ember él majd a Földön, a kór eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett. Magyarországon a fertőzés gyakorisága egyötöde a világátlagnak. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint idén 87 HIV-fertőzöttet regisztráltak hazánkban, 1985 óta összesen 1.453 HIV-fertőzöttről tudnak a szakemberek. 1998 óta december 1-e az AIDS világnapja.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Az AIDS világnapjához kapcsolódóan az ÁNTSZ Kistérségi Intézete valamint a Váci Polgárok Egészségéért Egyesülete idén is a Művelődési Központba várta a város középiskolásait, hogy újfent felhívják a figyelmet a betegség veszélyeire, a közös felelősségvállalás jelentőségére, a közösségek, a civil szervezetek és a család szerepére.

Molnár Lajos alpolgármester, Vác
"Hogy mi a mi felelősségünk felnőtteknek, pedagógusoknak, szülőknek, mindenkinek, akkor elsősorban az a mi felelősségünk, hogy a felvilágosítás hatékony legyen, pontos legyen, tudjatok védekezni ellene, és senki ne kerüljön abba a problémába, hogy saját életével keljen felelőtlenségéért fizetni."


A felvilágosítást pedig több előadás is szolgálta. A fiatalok egy bőrgyógyász szakorvostól a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről hallhattak hasznos tanácsokat, dr. Szlávik János főorvos pedig arra adott választ, kell-e félnünk az AIDS-től. A válasz egyértelműen igen, hiszen a tudomány mai állása szerint, ha az emberi szervezetbe bekerül az AIDS vírusa, a fertőzöttség állapota visszafordíthatatlan. A betegséget okozó vírust több, mint negyedszázada fedezték fel, és azóta is az afrikai kontinens tekinthető a legkritikusabb területnek.

Dr. Szlávik János főorvos, Szent László Kórház
"Elképzelhetetlen, hogy egy afrikai országban, ahol 2 dollár, 400 forint a napi betevő, abból kell fönntartani a családot, elképzelhetetlen, hogy ezek az emberek több ezer dollárt adjanak a gyógyszerekért."


Pedig maga a fertőzés, kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz az AIDS az utóbbi években krónikus, kezelhető betegséggé vált. A HIV-fertőzés vér, ondó, hüvelyváladék és anyatej útján terjed; elsősorban óvszer nélküli közösülés és közös tűvel történő injekciós kábítószer használat révén. Másodsorban pedig fertőzött vérkészítményből, illetve szülés vagy szoptatás során.

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.