ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Súlyponti kórház lesz a váci
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 16 november 2006 - 21:26:51
Egy napokban kiszivárgott tervezetben félszáz, úgynevezett súlyponti kórházat nevez meg az egészségügyi minisztérium, a jövőben csak ezekkel fog szerződést kötni az Országos Egészségbiztosító. Az egészségügyi reform részeként összeállított listán, amelyben megyénként és régiónként nevezték meg a biztosan fennmaradó intézményeket, szerepel a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház is. A tárca országosan 40ezer kórházi ággyal számol, a listán nem szereplő intézmények a megmaradó kapacitásra nyújthatnak majd be pályázatot.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Az említett tervezet hétfőn látott napvilágot az országos sajtóban, az érintett kórházak képviselőit és a fenntartókat pedig az ezt megelőző héten hívták be egyeztetésre. A Jávorszky Ödön Kórház vezetése is itt, a minisztériumi megbeszélésen értesült az egészségügyi tárca reformelképzeléseiről. A kiemelt súlyponti kórház besorolás a váci intézmény esetében azt jelenti, hogy a hozzá tartozó régióban egy 24 órás aktív ellátást fog biztosítani. Ez egyébként a progresszív betegellátás legmagasabb szintjét jelenti ma Magyarországon. Mint megtudtuk, a Jávorszky kórház stabil helyzete egyrészt földrajzi okokkal magyarázható, de fontos szerepet játszott ebben az utóbbi időben kivívott szakmapolitikai helyzete is.

A kiemelt súlyponti kórházakat tervezi fejleszteni a jövőben az állam, és a tervek szerint csak ezeket kívánja támogatni. Ez egyrészt finanszírozási többlettel jár együtt majd, másrészt pedig megnyílik az út a következő években az európai uniós források felé is. Az 50-es listán nem szereplő intézmények az egészségügyi tárca elképzelései szerint a fennmaradó ágyszám kapacitás megszerzésére nyújthatnak be pályázatot és ezzel működnek majd tovább. És lesznek olyan kórházak is, amelyeknek teljesen át kell formálniuk az eddigi ellátási rendszerüket.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


Hozzászólások: 5 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.