ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Demonstráció az imaházat ért támadás ellen
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 16 november 2006 - 21:28:36
Csendes tüntetéssel és az antiszemita feliratok eltávolításával tiltakozott hétfőn este több tucat váci polgár, a zsidó imaházat ért múlt heti támadás miatt. Mint arról korábban már hírt adtunk, ismeretlenek náci jelszavakat, jelképeket és a zsidóságot provokáló feliratokat mázoltak az épület falára. A rövid demonstráción a várost dr. Molnár Lajos alpolgármester képviselte, az eseményen megjelent Izrael állam magyarországi nagykövete és a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Mint ismeretes az imaház falán megjelent feliratokkal egy időben összetörték és elvitték a belvárosban lévő óvoda falán található, a város által nemrégiben állított márvány emléktáblát is. Az eset óta pedig százával kapják a zsidó hitközség tagjai az ország minden részéből az együtt érző telefonhívásokat, a váci polgárok szolidarítását pedig több tucatnyian fejezték ki ottlétükkel hétfőn. A megjelentek egyébként aktívan is tiltakoztak, drótkefékkel és dörzspapírral segítettek eltávolítani a mázolmányokat. A munkában részt vett dr. Molnár Lajos alpolgármester, Turai János, hitközségi elnök, David Admon izraeli nagykövet és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz vezetője.

Az akció után rendezett sajtótájékoztatón David Admon úgy fogalmazott, nem szabad legyinteni a Vácon történtekre, mert a hasonló attrocitásokat 1933-ban Németországban is komolyabbak követték. Turai János arról tájékoztatott, hogy az ügyben a Pest megyei Rendőrfőkapitányság nyomoz, munkájukat pedig a helyi rendőrség adatgyűjtéssel segíti. Az esetet egyébként egyöntetűen ítélte el minden váci politkai szervezet, Bóth János polgármester másnap kiadott tiltakozó közleménye pedig a teljes képviselő-testület egyetértésével találkozott.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 8 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.