ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Aláírásgyűjtés a patikaliberalizáció ellen
Feltöltötte Zsóka - hétfő 20 november 2006 - 21:38:04
Több hazai, így jó néhány térségbeli patikában is aláírásokat gyűjtenek a mellett, hogy gyógyszereket ezentúl is csak gyógyszertárakban lehessen vásárolni. Az egészségügyi tárca tervei szerint, ugyanis a gyógyszerek bizonyos körét kereskedelmi forgalomban is meg lehetne kapni, a különböző szupermarketekben és benzinkutaknál hozzáférhető medicínák többségét a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapító szerek tennék ki. A kormány és az Országos Kereskedelmi Szövetség ezzel összhangban lévő véleménye szerint viszont jó a betegeknek a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás, hiszen több értékesítőhely közül választhatnak, este, éjszaka, a hét végén is ugyanannyi lesz a gyógyszer ára, mint egyébként, sőt a verseny arra ösztönözheti a kereskedőket, hogy olcsóbban árulják a gyógyszereket.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A benyújtott törvénytervezettel és az OKSZ állásfoglalásával szemben a gyógyszerészek azt mondják: az orvosságokat nem lehet más árukhoz hasonlóan kezelni, a gyógyszerek ugyanis olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyeknél a helytelen adagolás súlyos következménnyel járhat. A tervezet szerint mintegy 150 medicínát lehetne a patikákon kívül kapni, nagyrészt fájdalomcsillapítókat, láz elleni pirulákat és vitamin készítményeket. A patikusok azonban ezek kikerülését sem támogatják.

Ugyanakkor a kereskedők számára teljesíthetetlen feltételt jelentene, ha a vény nélkül vásárolható gyógyszert árusító üzletekben kötelező lenne gyógyszerész vagy szakasszisztens állandó jelenléte. Ez a javaslat a szövetség szerint egyébként is ellentétes a gyógyszertáron kívüli forgalmazás alapelvével, amely szerint a vásárló önállóan akar dönteni a vény nélkül kapható gyógyszer megvásárlásáról.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség november elején nyílvánosságra hozott állásfoglalása szerint azonban szinte minden, a patikán kívüli gyógyszerárusításra vonatkozó, gyógyszerbiztonságot segítő javaslat a gyakorlatban teljesíthető lenne. Ráadásul a szövetség próbavásárlásai azt mutatják, hogy kozmetikai cikkek, gyógyteák, pezsgőtabletták egy bevásárlóközpontban jóval olcsóban, esetenként több száz forinttal kevesebbért kaphatók, mint egy gyógyszertárban. A gyógyszerészek véleménye ezzel szemben az, hogy míg üzletpolitikájukban ők a betegek érdekét helyezik előbbre az anyagi haszonszerzésnél, a törvény életbelépése szerintük ezt a sorrendet megfordítaná. Az aláírásgyűjtőívet egyébként a mai zárónapig a Remete Patikában több, mint 400-an írták alá, Pest megyében pedig az a szám elérte a 30ezret.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.