ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Tapintható világ
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 12 június 2008 - 22:38:49
Közlekedés fehér bottal, érzékelés csak tapintás és hangok segítségével. A vak embereknek ez állandó próbatétel, nekünk látóknak azonban szinte elképzelhetetlen szituáció még akár rövid időre is. Néha viszont hasznos dolog a fogyatékkal élők bőrébe bújni, így ugyanis megtapasztalhatjuk mindennapjaik nehézségeit, azokat a problémákat, melyekkel rendszeresen meg kell küzdeniük. Ebből a célból indult útjára két évvel ezelőtt egy program, amely játékos formában igyekszik megmutatni a fiatalabb generációnak, milyen érzés látássérültként élni.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A kezdeményező Vakok és Gyengénlátók Közép-Mo-i Reg. Egyesülete Vácra is elhozta a programot. Az esélyegyenlőségi naphoz kapcsolódva a Művelődési központban rendeztek be két szobát, amely az elmúlt napokban általános és középiskolás diákok tucatjainak segített elképzelni, milyen lenne, ha nem támaszkodhatnának a látásukra.

Suhajda István alelnök, Vakok és Gyengénlátók Közép-Mo-i Reg. Egyesülete
"Nagyon nyitottak a gyerekek, érdeklődőek, és azt gondolom, hogy olyan élménnyel fognak elmenni innen, ami meghatározza az ő későbbi életvitelüket. Meghatározza nemcsak a látássérültek számára, hanem minden fogyatékkal élő számára az egészséges társadalom közötti szakadék eltűnésében gyakorlatilag ez szerepet játszik.”

Hiszen például a „Tapintható világ” elnevezésű teremben teljes sötétségben, a többi érzékszervük segítségével kellett különböző feladatokat megoldaniuk a diákoknak. A másik, úgynevezett „Közlekedő világ” helyiségben pedig a gyerekek megismerkedhettek a Braille írás lényegével, a vakvezető kutyás közlekedéssel, a tapintható tárgyak birodalmával, valamint kipróbálhatták azt az érzést, amikor csak egy fehér bot segíti őket az előrejutásban.

„ Elvileg csak néhány szék meg asztal......bármikor levehetem”

A nagy sikerre való tekintettel a program októberben ismét ellátogat majd Vácra, akkor a Fehér Bot Napja és a Dunakanyari Látássérültek Egyesületének 30. évfordulója szolgáltat majd apropót a bemutatóhoz.Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.