ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Városi óvodai nap Vácon
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 23 október 2008 - 21:10:59
XIII. alkalommal rendezte meg Vác Város Óvodavezetői Munkaközössége a városi óvodai napot. A hagyományok szerint ilyenkor a város óvodapedagógusait hívják meg akik a találkozón kívül előadásokon vesznek részt. A mostani alkalomra a szakma egyik kiemelkedő alakját Dr. Gósy Máriát a MTA Nyelvtudományi intézet Beszédkutató Laboratóriumának tanszékvezetőjét hívták meg aki a gyerekek beszédviselkedéséről tartott előadást. Az esemény részeként kiállítás is nyílt az városi óvodások munkáiból akik a reneszánsz évhez kapcsolódóan készítették el munkáikat.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Kiállítás megnyitójával indult Vácon az XIII. Városi Óvodai Nap. A város óvodásai most a reneszánszhoz kapcsolódó alkotásokkal készültek, amelynek a szervezők a Mátyás király udvarában címet adták. A gyerekek ugyanis a Mátyás király meséket jól ismerik így a pedagógusok ezekkel a történetekkel jobban tudták motiválni a gyerekeket az alkotó munkára. Az egynapos rendezvény egyben az óvónők továbbképzését is szolgálja ebből a célból most a Nyelvtudományi intézet tanszékvezetője tartott előadást. .

Békésiné Csízik Sarolta-óvdavezető
„Akik most jönnek ki a főiskoláról nagyon magasan képzettek nagyon nagy tudással rendelkeznek viszont annyiban -ha mondhatom ezt hátrányban vannak az idősebb kollégákkal- hogy a tapasztalat a szakmai hosszú éves tapasztalat az azért meghatározó, viszont ahogy említettem a továbbképzésre folyamatosan szükségünk van, tehát soha nem állhatunk meg a fejlődésben.”

Ennek jegyében Dr. Gósi Mária tartotta meg előadását amely azt járta körül, hogy hogyan kell beszélniük az óvónőknek a munkájuk során ahhoz, hogy a kisgyermek tudja az követni az előadás második felében pedig azt mutatta be, hogy mit tud ma a szakma a gyermekek nyelvi szintjéről illetve az óvodás korúak hogyan értelmezik az elhangzott szavakat. A változó világban ugyanis a gyermekek közvetlen környezete is változik azonban az anyanyelv elsajátításának módja ugyanaz maradt.

Dr. Gósi Mária MTA Nyelvtudományi Intézet Beszédkutató Laboratóriumának tanszékvezetője
"Azt gondolom ugyanolyan gyerekek mint húsz évvel ezelőtt, csak a környezetük változott és bizony ehhez nem mindig könnyű alkalmazkodni. Csak egy példát mondok, húsz évvel ezelőtt jóval lassabban beszéltünk mi felnőttek ezt könnyebb volt a gyereknek megértenie ma egy kicsit gyorsult a beszédtempó a szülőké is."

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.