ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Október 23.
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 23 október 2008 - 21:18:27
Ma az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 52. évfordulójára emlékezett az ország. Vácon és térségében egész nap méltóságteljesen zajlottak az ünnepségek, a rendezvényekről készült összeállításunkat láthatják.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A térség több településén már 22.-én elkezdődtek a megemlékezések. A nagymarosi temetőben a polgármester emlékezett az 56-os áldozatokra, majd a művelődési házban kiállítás nyílt a kor sajtóanyagaiból. Vácon szerda este a Naszály Polgári Kör szervezet külön ünnepséget Dr. Brusznyai Árpád emléktáblájánál, amelyen a főiskola diákjai is részt vettek.
Csütörtökön 10 órakor Sződliget önkormányzata tartotta meg ünnepségét amelyet a választókerület Fideszes elnöke nyitott meg. Bábi Gabriella polgármester beszédében kiemelte, hogy 56- üzenete az is, hogy ráébredjünk párthovatartozástól, származástól, vagyoni helyzettől függetlenül valamennyien magyarok vagyunk egy nemzet. Sződliget vendége volt Dr. Horváth János az Országgyűlés korelnöke, aki szintén a magyarság tudatról beszélt.

Dr. Dr. Horváth János Országgyűlés korelnöke
„Most ezekben az esztendőkben nem szeretjük, ahogyan éljük az életünket. A Magyar Nép nem érzi jól magát manapság, mert olyanok lettek a körülményeink. Csak, hogy időnként tükörbe nézünk, vagy egymás szemébe nézünk. Arra gondolunk, hogy, hogy történhetett ez meg velünk magyarokkal? Mi minden bizonyítékot, érvet, emléket, lehet arra felsorolni, hogy kik is vagyunk mi, és akkor elgondolkodunk. Négy-öt magyar összehajol itt-ott és megkérdezzük, hogy miért és miért és egymáshoz hajolunk, mint itt most az isten házában és érezzük, hogy szövődnek a szöveteink, fonódnak a fonalaink a magyar létünk, a magyar nemzet.”

Vácon akárcsak az előző években az Önkormányzat és a Reménység egyesület szervezte meg közösen a hivatalos programokat. A hagyományok szerint itt nem a politikai élet szereplői szólaltak meg, hanem a középiskolás diákok műsora mellett a közéleti személyek tartottak beszédet. A váci börtön előtti szobornál kezdődött az ünnepség, itt az I. Géza Király tanulója Máray Sándor versét szavalta el, majd az 56-os Szövetség, a város vezetése és a politikai pártok koszorúztak.
Ezt követően az ünneplők átvonultak Papp Béla református lelkész emléktáblájához, ahol Tamási Lajos versét követően Újvári István Pro Urbe díjas nyugalmazott tanár emlékezett az Magyar Út egykori szerkesztőjére.

Újvári István Pro Urbe díjas nyugalmazott tanár
„Papp Bélát az ÁVH 1951 Nov.28-án vette őrizetbe és 1956 május 15-én szabadult a börtönből. Fogsága alatt változott mind a politikai helyzet, mind az egyházi élet. Az ő lehetőségeit azonban továbbra is az Állami Egyházügyi Hivatal szabta meg és karcagi parókiájába nem engedték vissza. Állás nélkül és egyben segédmunkási állapotban élte meg az 1956-os forradalom eseményeit. De a forradalmat legázoló második orosz támadás következtében november 4-e után jobbnak látta magát tartani minden további szerepléstől. Érthető hiszen ne feledjük négy és fél évet már ült börtönben. Lesújtva és teljesen magába fordulva prédikációkat kezdett írni fiókjának. 1957 augusztusában elment Balatonszabadiba lakó testvérét meglátogatni. Augusztus 10-én vált el tőle azzal, hogy még kirándul egyet a Bakonyban. Sem élve, sem holtan nem látták többé. Egy fölöttébb gyanús halotti bizonyítvány sem a halál napját, sem a temetés helyét nem jelzi.”

A beszédet követően a jelenlévők koszorúkkal tisztelegtek az egykori közéleti ember emléke előtt.
Vácon a Fidesz Váci szervezetének rendezvényével folytatódtak a megemlékezések. 17 órától a Szent Miklós téren Kovács Ottó emléktáblájánál a Fónay Márta Humánia Drámai Műhely növendékei dalokkal és verssel emelték az ünnepség hangulatát, majd Nyeste Pál a Piarista Iskola igazgatója mondott imát Kovács Ottó váci lakos emlékéért, aki 1956-ban sorkatonai szolgálata alatt halt meg, amikor a laktanyájukba belelőtt egy orosz tank. Ezt követően Bábi Gabriella a Fidesz Választókerületi elnöke tartotta meg beszédét.

Bábi Gabriella Fidesz választókerületi elnöke
”Kedves barátaim a 20-30 évünk dől el most. Szociális válság, elmorzsolódó egészség, ritkuló műveltség hanyatló tudás, vándorbotot fogó fiatalok, nemzetek sorában sereghajtó gyenge Magyarország. Olyan történelmi egységet kell kialakítani, amely véget vet az ámokfutásnak, véget vet a gátlástalanságnak, amely elvezet a rendszerváltáskor elmaradt felemelő megtisztuláshoz. Csak hinni kell benne teljes szívvel nem beletörődni nem feladni soha. Minden, amivel közösen szembenéztünk és megküzdöttünk az elmúlt 20 évben, bármilyen fáradtnak kifosztottnak és becsapottnak is érezzük hazánkat, valójában felkészített bennünket az előttünk magasodó feladatra. Én hiszem hogy az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára. Csak azt a hitet nem szabad feladnunk, csak azt kell hangosan és közösen kimondanunk, hogy mi magyarok nem azért jöttünk a világra, hogy elszenvedjük az életet, hanem azért, hogy értelmet adjunk neki.”

A Szent Miklós téri helyszínen a Fidesz rendezvénye koszorúzással és mécsesek gyújtásával ért véget.
18 órakor a Bartók Béla zeneiskolában a város ingyenes ünnepi hangversennyel várta a megemlékezőket. Itt Dr. Horváth Ferenc a Váci Levéltár igazgatója tartott ünnepi beszédet, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc váci történetét elevenítette fel.

Dr. Horváth Ferenc a váci Levéltár igazgatója
„Bánatország ez a szegény Magyarország.” írta Pogány Sándor naplója végén. Igen, több mint harminc évnek kellett eltelnie, hogy újból érezhessük a szabadság ízét, mámorát és örömét. Akkor, amikor 1989. március idusán együtt és énekelve vonultunk ki a honvéd emlékműhöz, akkor reménykedtünk, hogy eljöhet az Aranykor. Egyszer azonban el kell jönni annak az időnek is, amikor nemcsak a remény éltet minket, hanem az aranykort, ahogy Pogány Sándor jósolta, meg is tapasztalhatjuk.
1956-ban az új rendszer, a diktatúra eltörlésének reményében sokan szánták el magukat vakmerő cselekedetekre, lettek a forradalom aktív résztvevői. E napokban az emberek nem arra gondoltak, hogy mi lesz, ha vereséggel végződik a forradalom, és nem számoltak az elbukás lehetőségével. Joggal vélhetjük: forradalmat véghezvinni másképpen nem is lehet.
A forradalomban résztvevőktől, azoktól, akik már nem lehetnek jelen, és Önöktől, akik remélem, minél nagyobb számban vesznek részt ezen az ünnepségen, több mindent megtanulhattunk és tanulhatunk. Bátorságot, olykor vakmerőséget, tisztánlátást, kitartást, magyarságot, együtt gondolkodást és cselekvést.


A beszédet követően Brusznyai Margit karnagy vezényletével a váci Serenus Kórus koncertjét hallgatták meg a résztvevők, majd az ünneplők átvonultak az 56-os forradalmat követő évben kivégzett Brusznyai Árpád emléktáblájához. Az Apor Vilmos Katolikus főiskola falánál a megjelentek koszorúkkal és virágokkal tisztelegtek a koholt vádak alapján ártatlanul kivégzett humanista tanár emléke előtt.
Ezt követően sétáltak át Dr. Pétery József egykori püspök emléktáblájához, ahol Varga Lajos segédpüspök tartott beszédet. A koszorúzást követően ezen a helyszínen ért véget az önkormányzat és a Reménység Egyesület által szervezett hivatalos ünnepség.




Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.