ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Megemlékezés a börtönnél
Feltöltötte Zsóka - hétfő 27 október 2008 - 22:20:58
Megemlékezés az 56-os politikai foglyok kiszabadulásáról. Az 1945 és 1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége és a váci önkormányzat emlékezett ma az 52 évvel ezelőtt kiszabadult politikai foglyokra. A börtön előtti 56-os emlékműnél Dr. Bóth János polgármester, országgyűlési képviselő tartott ünnepi beszédet, majd Nyírfás Dezső egykori elítélt idézte fel szabadulásának történetét. A versekkel és a Váci Fúvós Együttes műsorával színesített esemény koszorúzással zárult.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Az ünnepségen a hagyományok szerint eljöttek a még életben lévő egykori politikai foglyok akik ezen a napon október 27.-én szabadultak a váci börtönből. Az ünnepi beszédet Dr Bóth János polgármester, országgyűlési képviselő kezdte aki az önkormányzat által két éve kiadott Vác 1956 című könyvből idézett dokumentum részleteket, majd a szabadságharc és forradalom mai üzenetéről beszélt.

Dr. Bóth János polgármester Vác
„ Ma amikor a forradalom és szabadságharca emlékezünk, akkor tiszteljük leginkább 1956 szellemiségét, akkor fejezzük ki legjobban megbecsülésünket, az akkori hősök iránt, ha alázattal és méltósággal köszönetet mondunk nekik azért hogy Magyarország ma független és szabad. Mára megszilárdult Magyarország demokratikus rendje, a köztársaság egyenlő jogokat biztosít mindannyiunk számára. 1956 megtartó ereje, és a rendszerváltás lendülete nélkül ez nem sikerülhetett volna. Ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy mire vagyunk képesek, ha összefogunk, különösen ezekben a napokban nem, amikor hazánkat és biztonságunkat ismét fenyegetések érik. Ma nem az elnyomó hatalom ellen, hanem a kiszolgáltatottság és a gazdasági bizonytalanság ellen a biztonság megőrzése érdekében kell küzdenünk. Azt kívánom az 1945 és 1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének, és magunknak, hogy őrizzék meg azt a képességüket, még sokáig hogy erőben és egészségben szolgálhassák a nemzetet, szolgálassák 1956 szellemiségét. Köszönöm hogy itt vannak, és hálás vagyok a sorsnak, hogy Önök között lehetek és együtt emlékezhetünk.”

A megemlékezésen Steinné Grúber Katalin költőnő olvasta fel A Váci Rabtemetőben című költeményét, majd az egykor szintén itt raboskodó Nyírfás Dezső osztotta meg a jelenlévőkkel szabadulásának emlékeit. Nyírfás Rezső beszédében kitért arra, hogy a forradalom egy olyan „csillagórában” következett be amely elhozta az akkor számukra reménytelennek tűnő szabadságot.

Nyírfás Dezső -vezetőségi tag -1845-56 Magyar Politikai Elítéltek Közössége
"56 októbere úgy megváltoztatta az emberek sorsát, ahogy október 26-án még senki nem gondolt.„És bár előjelei mégis vannak a csillagóráknak mégsem tudhatjuk előre, hogy melyik nap melyik órában fog bekövetkezni egy sorsváltó újabb csillagóra. Előzményeit ma is érzékelhetők, abban mégis biztosak lehetünk, hogy akár holnap akár egy év múlva de az is lehet hogy nem a mi életünkben de ismét bekövetkezik, és szép remények válhatnak valóra.”

Az ünnepség tiszteletadással zárult. Az 56-os szobornál koszorút helyeztek el az 56-os szervezetek, a váci önkormányzat vezetése, a Váci Fegyház és Börtön képviselői, valamint a Fidesz váci csoportja.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.