ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Konferencia az egészségügy helyzetéről
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 30 október 2008 - 22:42:44
Az egészségügy helyzetéről tartottak konferenciát Gödön a Duna Üdülőszálló és Oktatási Központban. A Napos Oldal Nyugdíjasklub szervezésében létrejött eseményen az OEP finanszírozási főosztályvezető helyettese az egészségügyi pénztár helyzetéről, és a tervezett változásokról tartott előadást. Kárpáti Zsuzsanna a szobi, a váci, és a dunakeszi kistérségek egészségügyi és a szociális ellátásának jelenéről és jövőjéről beszélt. A konferencián Dr. Erős András a váci súlyponti kórház igazgatója is felszólalt, aki a központi intézmény IV. rekonstrukciója során megvalósuló fejlesztésekről beszélt. A konferenciát Dr. Bóth János országgyűlési képviselő nyitotta meg.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A Napos oldal nyugdíjasklub tagjai hívták Gödre az egészségügy fontosabb szereplőit, hogy képet kapjanak a mai helyzetről és információt arról, hogy milyen változások várhatók. Dr. Molnár Attila az OEP főosztályvezető helyettese arról beszélt, hogy ma az egészségügyi kassza kizárólag a döntéshozók által előírt szabályok szerint jár el, tehát tevékenysége gyakorlatilag csak a pénz elosztására korlátozódik. A tervek szerint ez változna a jövőben, ugyanis az egészségügyi kassza amely továbbra is az állam kezelésében marad a pénzelosztás helyett szolgáltatást vásárolna, mégpedig attól az egészségügyi intézménytől ahol a beteget ellátják. Az elképzelés szerint a lakosság a területileg illetékes pénztárnál lenne biztosítva amely a hozzátartozó egészségügyi ellátókkal állna szerződésben. Magyarul a kórház, vagy rendelő az egészségügyi biztosítótól a lejelentett ellátás után kapná meg a pénzt, azonban a pénztár ellenőrizné, hogy az ellátás után illetve az ellátott után milyen kifizetés jár.

Dr. Molnár Attila az OEP főosztályvezető helyettese
"Én azt gondolom, hogy a rendszer megfelelően szigorú annyi a differencia, hogy most megállapítjuk, hogy adott esetben a beteg nem jogosult az ellátásra tehát valami problémája van a jogosultsággal de jelen pillanatban az ellátást akkor is megkapja.- Nyilván egy bizonyos idő múlva befog következni az a helyzet, hogy ezek az ellátások nem lesznek teljes körűek ebben az esetben, vagy valamilyen térítéshez lesznek kötve. Én azt gondolom, hogy ez a többi ellátott szempontjából is borzasztóan fontos mert hiszen, itt egy kockázatközösségről beszéltünk, és aki nem fizet de igénybe veszi a szolgáltatást az másnak a pénzét költi és ezt akárhogy nézzük ez nem helyes.”

Kárpáti Zsuzsanna a Regionális Fejlesztési Tanács tagja a váci, szobi kistérségek fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Mint mondta ezt a térséget szociális és egészségügyi szempontból vizsgálva vegyes lakosság jellemzi, ezért más ellátást kell tervezni az idősebbeknek, a fiatalabb korosztálynak és a roma népességnek is. Kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is meg lehet teremteni a minőségi betegellátást, azonban ez csak akkor megvalósítható, ha térségi szinten vizsgálják meg milyen egészségügyi intézmények finanszírozhatóak.

Kárpáti Zsuzsanna: Regionális Fejlesztési Tanács tagja
„ A fejlődési lehetőségünk az az, hogy az uniós forrásokat minél gyorsabban lehívjuk, és lehetőleg olyan struktúrát alakítsunk ki belőle amely fenntarthatóan finanszírozható abból a nemzeti forrásból amit egyébként mi adó és járulék formájában befizetünk. Ez ami közös felelősségünk, közös térségi gondolkodásunk, hogy hogyan alakítjuk ki ezt a struktúrát. Ebben a struktúrában a következő látszik. Egyik a súlyponti kórház fejlesztése, a betegellátás minőségi irányba való fejlesztése elengedhetetlen.”

Dr. Erős András a váci Jávorszky Ödön súlyponti kórház igazgatója arról beszélt, hogy az elnyert 2,3 milliárd forintos pályázati forrás felhasználásával a térségben egy olyan súlyponti intézmény valósulhat meg amely megfelel majd a XXI. század elvárásainak. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kórház mint intézmény nem csupán az épület és eszközök összessége, hanem olyan szakdolgozói gárdát is magában kell foglalnia amely valóban magas színvonalú munkát képes végezni.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.