ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Új Magyarország program
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 30 október 2008 - 22:45:40
A héten Vácon tartották meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi régióra, így a szobi és a váci kistérségre is vonatkozó akciótervének ismertetését. Az akcióterv többek között azokat a kiemelt ágazatokat tartalmazza, amelyeket az elkövetkező két évben a kormányzat az Uniós illetve a hazai forrásokból pályázati úton támogatni kíván. A rendezvény elsősorban a program bemutatását és annak társadalmasítását célozta, így az ismertető előadásokat követően a tartalmak véleményezésére nyílt lehetőség. A fejlesztési irányok véleményezését az interneten is meg lehet tenni november 18-ig, a döntéshozók ugyanis csak ezt követően véglegesítik az akciótervet.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Készül az akcióterve az Új Magyarország Fejlesztési tervnek amely a következő 2007-től 2013-ig tartó Uniós költségvetési időszak hazai fejlesztéseit célozza. Jelenleg az akcióterv társadalmasítása az-az ismertetése és véleményeztetése zajlik amely egyébként kötelező feladata a regionális fejlesztési tanácsoknak. A héten a váci- szobi kistérségek pályázati lehetőségeit ismertették a Közép- Magyarországi Régió szakemberei. A térségben a támogatások között szerepel a gazdaság fejlesztése amely a kis és középvállalkozások munkahelyteremtését célozza erre a források 40%-át fordítják majd. Itt kiemelten támogatják azokat a vállalkozásokat amelyek a hátrányos helyzetűek foglakoztatását segítik.

Varju László elnök - Közép- Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács
„Az egyik szempont, hogy az északi térségben található lényegében az egyetlen hátrányos helyzetű kistérség, itt Szob térségében kifejezetten és kiemelten van lehetőség támogatásra, de ezeken a területeken megtalálhatók a jól prosperáló városok, magában nagy városként Vác is itt mint az önkormányzatok, mind a civil szervezetek mind pedig a vállalkozások számára kínálunk lehetőséget.”

A prioritások között szerepel az úthálózatok fejlesztése is. Itt elsősorban az összekötő utak élveznek elsőbbséget amelyeknek a teherbíró kapacitását szeretnék növelni. Ezek mellet a nagyobb közlekedési vonalak fejlesztése is szerepel mint például a körgyűrű érdi csomópontjának építése vagy az M0-ás út déli szakaszának a bővítése. A 2009-2010-re vonatkozó akcióterv társadalmi egyeztetése illetve a véleményezése teljesen nyitott ami azt jelenti, hogy a kistérségekben szervezett fórumok mellett a honlapon november 18-ig bárki véleményezheti az elképzeléseket.

Varju László elnök - Közép- Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács
„Várjuk mindazokat a véleményeket amelyek az akciótervre vonatkoznak ezek a vélemények azt jelentik, hogy lényegében a következő kettő évnek a pályázati kiírások tartalmi befolyásolására van lehetőség mert hogyha valaki úgy látja, hogy az ő általa elképzelt fejlesztés beleférne a jelenleg tervezett pályázati kiírásokba akkor ő megkezdheti és nyugodtan készítse elő mert megjelenik a jövő évben egy olyan pályázati kiírás, amit ő érkeztetni tudja, vagy pedig ha nem találja az illeszkedését az ő általa elképzelt fejlesztésnek, akkor pedig most kell jelezni, hogy a terveinket ilyen módon módosítsuk, hogyha annak a nagyságrendje jelentősége vállalkozások szempontjából, munkahelyteremtés szempontjából olyan akkor ennek megfelelően azt módosítani fogjuk.”

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.