ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


Nyílt Egészségügyi Bizottsági ülés
Feltöltötte Zsóka - csütörtök 06 november 2008 - 22:18:14
Vác Önkormányzatának Egészségügyi Bizottsága kedden nyilvános ülést tartott a Madách Imre Művelődési Központban. A téma a rákkutatás volt, a betegség megelőzésének lehetőségeiről és a kutatások mai helyzetéről, irányzatairól dr. Ládi Szabolcs rákkutató tartott előadást az érdeklődőknek. A meghívott előadó kiemelte a megelőzés fontosságát, és elmondta: a megbetegedések számának mihamarabbi csökkenésére akkor lát esélyt, ha a prevenciós programok támogatottsága nő.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A keddi nyílt ülésre a térség lakosságából főként középkorúak és idősek látogattak el, láthatóan őket érdekelték leginkább a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos, új információk. Vác Város Egészségügyi Bizottságának az ilyen jellegű rendezvényekkel az a célja, hogy a térségben minél több emberhez eljussanak a betegség megelőzésével kapcsolatos friss hírek, lehetőségek.

Dr. Jakab Zoltán, elnök Egészségügyi Bizottság Vác
„Az általam vezetett Egészségügyi Bizottság egy új szemléletű bizottsági munkát szeretne megvalósítani a városban, ennek egyik része az, hogy egy évben kétszer-háromszor -ahogy megengedhetjük magunknak- nyilvános bizottsági üléseket szeretnénk tartani, olyan témakörökben, amely a társadalom széles rétegeit érinti.”

Dr. Ládi Szabolcs előadásából kiderült, hogy a rákos megbetegedések terén kiemelkedő jelentőségűek lehetnek a prevenciós programok. Sajnálatos módon az alkalmazott klinikai terápiák nem bizonyulnak elég hatékonynak, átütő megoldás évtizedek alatt sem született. A kutatások során bebizonyosodott, hogy egyértelműen növeli a daganatok kialakulásának esélyét többek között a dohányzás, a túlsúly, a testmozgás elhanyagolása, a túlságosan sós, cukros, vagy zsíros, sült ételek, illetőleg az alkohol mértéktelen fogyasztása. Ha a kiemelt kockázatot jelentő élvezetekről időben le tudnánk mondani, illetve megfelelő ismeretekkel rendelkeznék a megelőzésben bizonyítottan hatékony módszerekről, például a kedvező hatású élelmiszerekről -mint például a teljes kiőrlésű gabonák, a magas rostanyag és vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök-, akkor a rákos megbetegedések száma jelentősen csökkenhetne.

dr. Ládi Szabolcs, rákkutató
„A prevenció, és a rákprevenció az sokkal fontosabb jelen pillanatban szerintem, mint az ellátó rendszernek a logisztikai fejlesztése, tehát hogyha ugyanazt a pénzt előadásokra, felvilágosításra költenénk, akkor gyakorlatilag lennének betegek, akiket nem is kellene kezelni.”

A világban Magyarországon a legmagasabb a vastagbélrákban illetve tüdőrákban szenvedők száma. A riasztó adatok ellenére a betegek száma nem csökken. A betegségcsoport gyógyítása pedig még évtizedekig lesz kutatások tárgya, ugyanis a daganatos betegségek rendkívül komplexek, nem lehet egyetlen gyógyszerre, csodaszerre várnunk.

dr. Ládi Szabolcs, rákkutató
„Soha nem lesz egyetlen anyag, amire azt mondjuk, hogy a rák ellenszere. A rák az olyan, mint egy puzzle, sok alkotóelemből tevődik össze, és amíg egyetlen molekula irányában kutatunk, vagy egyetlen gyógyszer irányában kutatunk, addig biztos, hogy nem fogjuk megtalálni.”

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.