ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!
ESTV A FACEBOOK-ON!ÉLŐ ADÁS
hétfő 10 május 2021
Híradó-2021-05-07
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 09:05:59
Híradó-2021-05-07


A megtekintéshez vagy letöltéshez kattintson ide.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Közel 400 milliót kapott Vác a bevételkiesés kompenzálásaként. A pénzt nem működésre, hanem a megjelölt fejlesztésekre lehet fordítani
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 09:03:51
Szerdán döntött a kormány a 25 ezer fő feletti települések költségvetési bevételkiesését részben kompenzáló összegekről. Vác összesen 398 millió forintra számíthat, melyetnégyelőre meghatározott célra fordíthat az önkormányzat.Mint ismert, különböző kormánydöntések eredményeként a város mintegy 600millió forintos költségvetési bevételkieséssel volt kénytelen számolni.A kompenzáció érdekében Matkovich Ilona polgármester is tárgyalásokat folytatott, melyeken azt tudatták vele, hogy működésre nem adnak vissza az elvont pénzből-olvasható az önkormányzat közleményében. A szerdán megszületett döntés szerint 27 város kapott általános működési támogatásként kompenzációt, míg 5 település – köztük Vác – meghatározott fejlesztési célú forrásra számíthat a központ költségvetésből.

Részletek...
email to someone   Nyomtatóbarát változat  
A Váci Szívvel képviselője szerint nem visszafele kell mutogatni
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 09:02:59
Csereklye Károly szerint a mostani ellenzéki összefogás adta váci városvezetésnek nem visszafelé kellene mutogatnia és azt magyaráznia, hogy az előző ciklusban hozott rossz döntések miatt miért nehéz most előre haladni. A Váci Szívvel mozgalom képviselője ugyanis azt mondja, ha ellenzéki színekben is, de több jelenlegi képviselő és a mostani polgármester is tagja volt akkor is a bizottságoknak, amikor az előnytelennek mondott szerződések létrejöttek, így-emeli ki- már akkor felléphettek volna azok megkötése ellen. Csereklye Károly tudomása szerint, ráadásul a városi zöldmunkák elvégzésére a két cikluson keresztül felkért Harmatkert Kft-vel 2020 tavaszán ismét szerződtek, így a kötelezettségek egy része már a mostani a ciklusban keletkezett. A képviselő továbbá elmondta azt is, hogy az általuk aggályosnak vélt, és eddig felderített, városi cégeket érintő ügyekben feljelentést is tettek, és a kivizsgálásra okot adó dokumentumokat átadták a polgármesternek, mégsincs ezeknél előrelépés. Csereklye Károly végül hozzátette: szerinte az eddig közölt adatokkal szemben, a város pénzügyi helyzete nem olyan rossz, mert a legutóbbi adóbefizetések révén 1,1milliárd forint lehet a város kasszájában, ami szeptemberig elég fedezetet ad a működésre.

Részletek...
email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Városháza reagálása
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 09:02:16
Csereklye Károly nyilatkozata számos tárgyi tévedést, valótlanságot tartalmaz - már az előző ciklus bizottsági összetételére is rosszul emlékszik - írja reagálásában a Városháza, aki szerint a VVVE képviselője arról is megfeledkezett, hogy jelenleg több tízmillió forintos nagyságrendben zajlik a városban felújítás és a tavalyihoz hasonlóan idén is jelentős forrás van elkülönítve az útfelújításokra, fejlesztésekre.
A városvezetői reagálásban arra is emlékeztetnek, hogy a Harmat Kerttel csak és kizárólag Fördős Attila polgármestersége idején kötöttek szerződést, Csereklye Károly pedig 2010-től fideszes képviselőként tagja volt a képviselő-testületnek, így az ő támogatásával döntött úgy a vele is többségben lévő kormánypárti frakció, hogy kiszervezi egy holdingba a városüzemeltetési feladatok jelentős részét,amik aztán az általa támogatott ügyvezető idején a Harmat Kert Kft.-hez kerültek.
A reagálásban végül azt hangsúlyozzák: a mostani városvezetés lépett fel először a Csereklye Károly támogatásával is megszületett ráfizetéses konstrukció ellen, aminek köszönhetően, város számára jelenleg is sokkal kedvezőbb feltételek mellet lehet ezeket a feladatokat elvégezni.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Szelfipont a Rév közben. Megújítják a mediterrán hangulatú váci lépcsőket
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 09:01:44
Művészi falfestéssel és új virágtartókkal teszik hangulatosabbá a Rév köz lépcsőjét. A kockaköves, mediterrán hangulatú lejárók megújítása régi terve az Összefogás képviselőinek. Elsőként a Rév közben indult meg a munka, ahol Garay-Nagy Norbert festőművész és tanítványai készítenek egy 18. századi dunai átkelést megelevenítő falfestményt, a holding munkatársai pedig új, kerámia virágtartókat is kihelyeznek. Inotay Gergely alpolgármester a Híradónak elmondta: a festmény várhatóan egy hónap múlva készül el, a cél pedig, hogy a helyiek és a turisták is számára is kedvelt legyen az új attrakció, amely szelfi-pontként is népszerű lehet.

Részletek...
email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Élen az ország az uniós oltásversenyben
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 09:00:47
Az európai uniós országokat tekintve az átoltottság éllovasaiként Máltával sokáig fej fej mellett haladt Magyarország, és hiába oltottak be nálunk a felnőttek közül az elmúlt hetekben több embert, a második dózis beadásával ők álltak jobban. Ez mostanra megváltozott: Magyarországon minden második felnőtt megkapta már az első vakcináját, közülük minden második már a teljes védettséget is élvezi - írja a 24.hu.

Részletek...
email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 09:00:15
Augusztusig biztosan kérni fogják a védettségi igazolványt a koncerteken, szállodákban, éttermekben-jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt, hogy jelenleg a felnőtt lakosság átoltottsága 53%, és a regisztráltak 80%-a kapta meg eddig a vakcinát. Ahogy fogalmazott, most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége, AstraZenecára, Sinopharmra és Szputnyikra lehet jelentkezni. Aki Modernára vagy Pfizerre vár, azzal számoljon, hogy ezen a héten kevés fog rendelkezésre állni, a jövő héttől átlagosan hetente nagyjából 120-180 ezer Pfizer és Modernavakcina fog rendelkezésre állni. Az oltás továbbra is önkéntes.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Vége a home-office-nak. Rendeletbe foglalta a kormány a korábbi lehetőség visszavonását
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 08:58:53
Sok dolgozónak ma volt az utolsó homeoffice munkanapja, hétfőtől ugyanis visszavonta a kormány a közigazgatásban dolgozók otthoni munkavégzésének elrendelését. Az indoklás szerint a járványhelyzetre szabott munkavégzési forma azért ér véget, mert május 10-étől az általános iskolák felső tagozatos tanulói, a gimnazisták és a szakképző iskolások is visszatérnek az iskolaépületekbe, a digitális oktatás helyett újra személyes oktatás lesz a tanév végéig. Az irodába való visszatérésnek nem feltétele, hogy a dolgozónak legyen védettségi igazolványa. A homeoffice visszavonásáról szóló kormányrendelet a csütörtök esti Magyar Közlönyben olvasható, és szól arról is, hogy az óvodások és iskolások hétfőtől intézményi szervezésben, például testnevelésórák céljából újra látogathatják a sportlétesítményeket, uszodákat, edzőtermeket és a jégpályákat.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 08:57:45
A nyolcadikosok 41 százaléka technikumokban tanul tovább - közölte egy interjúban az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné szerint előremutató az arányok megváltozása, mert 3 - 4 évvel ezelőtt a nyolcadikosok több mint 40 százaléka még gimnáziumba jelentkezett, most viszont már a technikumokba jelentkeztek ennyien-írja az MTI. Vácon két középiskola is van, ahol mindkét képzési típus megtalálható, közülük a Boronkay a nagyobb. Fábián Gábor szerint náluk az összes osztályra jellemző az évek óta tartó túljelentkezés, ami idén minden korábbi rekordot megdöntött. Az igazgató azt mondta a Híradónak, hogy az ő esetükben nehéz tetten érni az országos tendenciát, mert a gimnáziumi osztályok továbbra is nagyon népszerűek.

Részletek...
email to someone   Nyomtatóbarát változat  
SPORT
Feltöltötte esaniko - hétfő 10 május 2021 - 08:56:36
Még április első feléből halasztották el a vendégek kérésére, vírusfertőzés miatt azt a bajnoki labdarúgó találkozót, melyet szerdán este pótoltak. A BVSC zuglói pályáján lebonyolított mérkőzés végeredménye: Vác FC – Körösladány 1-2. A ladányiak április óta edzőt váltottak és az utóbbi 3 bajnokin veretlenek maradtak. 5-1-re nyertek például a Dabas-Gyón pályáján, vasárnap pedig döntetlent értek el a bajnoki címért küzdő Kecskemét otthonában. Aváciak mindeközben változó sikerrel vették a legutóbbi fordulókat. A folyamatos esőben és viharos szélben lejátszott összecsapás nem hozott színvonalas játékot. A játékosok nagy küzdelmet vívtak egymással és az időjárással-írja beszámolójában a vac.hu.A váci kezdés még bíztató volt, hiszen az első félidő 11. percében az egyedül kilépő Szalánszki Gergő vezetést szerzett csapatunknak, 1-0. A félidő folytatásában már nem született több gól, a mieink tartották minimális előnyüket. Élt a remény, hogy győztes meccs után eltávolodhatnak a mieink a kieső zónától.Ez aztán a szünet után semmivé foszlott. Még negyedóra sem telt a folytatásból egy váci kapusvédést követően a vendégek szerezték vissza a labdát és egy visszapassz után egyenlítettek, 1-1. A második félidőben egyébként is elkeserítő produkciót mutattak a váciak. Az elképzelés nélküli, akaratgyenge játék meg is bosszulta magát. A sorozatos cserék sem javítottak a csapat összképén, nem csoda, hogy a hajrában, a 83. percben a vendégek szerezték meg a győztes gólt, így állt be a végeredmény: 1-2.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  
csütörtök 06 május 2021
Híradó-2021-05-05
Feltöltötte esaniko - csütörtök 06 május 2021 - 09:25:09
Híradó-2021-05-05

A megtekintéshez vagy letöltéshez kattintson ide.

email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Kinyitnak a váci kulturális intézmények
Feltöltötte esaniko - csütörtök 06 május 2021 - 09:23:15
Már pénteken kinyitja kapuit a váci Tragor Ignác Múzeum, hétfőn pedig a Madách Imre Művelődési Központ is fogadja azokat látogatókat, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A kormányrendelet szerint a sport- és kulturális rendezvények esetében az intézményeknek kell megszervezni a kapuknál azellenőrzést, és nem engedhetik be azokat, akik 18 évnél idősebbek és nem mutatják fel a védettségi kártyát, amit egy személyazonosító okmánnyal is hitelesítenek a helyszínen. A 18 éven aluliak védettségi kártya nélkül is részt vehetnek a rendezvényeken, ám ők is csak akkor, ha olyan személy kíséretében érkeznek, aki rendelkezik a plasztikkártyával. A kormányrendelet a védettek és a 18 éven aluli, kísért személyek részére már nem teszi kötelezővé a maszkviselést, ám az intézmények saját hatáskör alapján továbbra is előírhatják azt a látogatóknak.

Részletek...
email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Oldal:       >>  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.