ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!
ESTV A FACEBOOK-ON!ÉLŐ ADÁS
péntek 29 május 2020
Híradó-2020-05-29
Jövő héttől oltják a hetedikeseket
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:36:14
Az iskolák működését szabályozó kormányrendelet szerint a tanév végéig marad a tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti oktatás.A koronavírus-járvány miatt életbe léptetett online tanrend korlátozta a személyes kontaktusokat, ezért az általános iskolások érintett korcsoportja eddig nem kapta meg a kötelező és az ajánlott védőoltásokat az iskolaorvostól. Tavasszal lett volna aktuális a hetedikeseknek a B típusú májgyulladás, valamint a HPV ellen védő vakcina beadása, de mindkettő elmaradt. Most pótolják.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Keddtől újra lesznek közúti elsősegélynyújtó vizsgák. A védőfelszerelés kötelező.
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:35:15
Újra fogadja a jelentkezéseket a Magyar Vöröskereszt a jogosítványhoz szükséges közúti elsősegélynyújtó vizsgára. Keddtől országszerte megindulnak a vizsgáztatások is, viszont kötelező lesz az egyéni védőeszköz viselése, így az orrot és a szájat eltakaró maszk, valamit a védőkesztyű, amit a jelentkezőknek maguknak kell vinniük. Egy kormányrendelet értelmében mindazok, akik a többi feltételt korábban már teljesítették, a veszélyhelyzet idején az elsősegélynyújtó vizsgaigazolás bemutatása nélkül is átvehetik a vezetői engedélyüket.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Címek odaítélésére várják a javaslatot
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:34:12
Városi kitüntetésekre várják a javaslatokat a váci polgároktól. A városháza által közzétett felhívásban Vác Város Díszpolgára, valamint Pro Urbe egyéni és közösségi díjak odaítélésére kérik a jelöléseket. A leírásban olvasható, hogy díszpolgár az lehet, aki a város érdekében kimagasló társadalmi, gazdasági, közösségi, kulturális tevékenységet folytat, vagy az életpályája során a város hírnevét öregbítette, esetleg történelmileg is maradandót alkotott. Pro Urbe díjat az a személy, vagy közösség kaphat, aki Vác érdekében kiemelkedőtevékenységet folytatott tudományos, kulturális, sport területen. Adományozható továbbá önfeláldozó és lelkiismeretes munka, vagy életmű elismeréseként is. A kitüntetésekre a javaslatokat részletes indoklással június 15-ig lehet a polgármesternek címezve postai úton, vagy e-mailben eljuttatni. A pontos részletekről a vac.hu hivatalos honlapról tájékozódhatnak.
A kitüntetések átadására várhatóan augusztus 20-án, a Szent István napi ünnepségen kerül sor.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Ismét kérhető a házhoz menő lomtalanítás. Keddtől indul újra a szolgáltatás.
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:33:46
Újraindul a tavaly bevezetett, házhoz menőlomtalanítás Vácon. A koronavírus járvány miatt szünetelt a szolgáltatás, most június elsejétől újra igényelhető. Mint korábban beszámoltunk róla, egy alkalommal maximum 2 m3 hulladékmennyiséget lehet leadni lakossági igénybejelentés alapján, az előre leegyeztetett napokon. Igénylést csak a közszolgáltatásban nyilvántartott és szerződött, közüzemi díjhátralékkal nem rendelkező ingatlanhasználók nyújthatnak be.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Rendeletben szabályozzák az utazási kártérítéseket. Senki nem veszítheti el a pénzét.
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:33:17
Rendeletben szabályozta a kormány, hogyan kell kártalanítani az ügyfelelet az elmaradt utazások miatt. A Magyar Közlönyben elérhető szabályozás értelmében a korábban befizetett, de a koronavírus miatt meghiúsult utazások esetében az iroda 2021. augusztus 31-ig érvényes utalvánnyal köteles kárpótolni az érintetteket, amelynek elfogadásáról 15 napon belül kell nyilatkozni. Aki nem kéri a vouchert, annak az utazási iroda köteles visszafizetni a teljes összeget.Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Engedélyezték a szabadtéri rendezvényeket. Kötelező a távolságtartás.
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:32:09
Zenés-táncos rendezvényt még nem, de színházi előadást, kiállítást, irodalmi, vagy könyvszakmai programot, filmvetítést és sportrendezvényt már lehet tartani csütörtöktől, de csak szabadtéren. A Magyar Közlönyben szerdán éjjel megjelent kormányrendelet szerint, ha a meghatározott feltételeket a rendezvény szervezője biztosítja, a szabadtéri rendezvény megengedett.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Szabadtéri koncertek Vácon. Komoly- és könnyűzene is felcsendül a hétvégén.
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:31:45
Több szabadtéri koncert is zajlik hétvégén Vácon. Ma délután 17 órától a Katáng együttes várta a kisgyermekes családokat a főtéren, szombaton pedig két helyszínen is zenélnek a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar vonós művészei. Egy EMMI által támogatott pályázat keretében a kvintett 11 órakor a főtéri Irgalmasrendi Kórház előtti díszkútnál, 12 órakor pedig a Duna-parti Zenepavilonnál muzsikál. Szombaton este 18 órától is szállnak majd a dallamok a Március 15. téren, akkor a váci Kitti Live zenekar tagjai, Patrik Judit és Oláh Imre, mint JucImi duó mutatkozik be a nagyközönségnek, de vasárnap, gyereknapon szintén szól majd a nóta, 15 órától Faludi Szilvia és Schmidt Mátyás lép majd fel.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Elmarad a Fut a Vác. Ősszel sem várható a pótlás.
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:26:50
Elmarad idén a Fut a Vác-tájékoztatta a sajtót a szervező. Bíró György közleményében azt írja: a járványhelyzet miatti korlátozások nem teszik lehetővé június 7-re tervezett tömegsport rendezvényt, ezért a következő váci programjuk a Mikulásfutás lesz, amelynek tervezett időpontja december 6-a.
A téli versenyre való jelentkezést akkor fogják elindítani, amikor a törvény lehetővé teszi az 1000 fő feletti szabadtéri tömegsport rendezvények megtartását. A közlemény kitér arra is, hogy a Dunakeszire tervezett Fut a Keszit ősszel pótolják, ha a rendeletek engedik, a soron következő 30. Fut a Vác pótidőpontja viszont bizonytalan.


Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Pünkösd ünnepe
Feltöltötte esaniko - péntek 29 május 2020 - 15:26:41
A húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep a pünkösd.Az Újszövetség részletesen leírja, hogy az egyház születésnapját is jelentő pünkösdkor miként szállt le Jézus Krisztus által a megígért Szentlélek a tanítványokra. A Szentlélek kiáradt az apostolokra, betöltötte őket megvilágosító kegyelmével, hogy képessé váljanak Jézus missziós parancsának teljesítésére.Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, a napja pedig minden évben május 10-e és június 13-a közé, a húsvét utáni ötvenedik napra esik. Régen a befejezett aratásért is ilyenkor mondtak hálát az emberek, ezért a keresztény ünnephez számos népszokás társult. A magyar pünkösdi szokások számos vonásukban az ősi tavaszünnep pogány rítusainak emlékét is őrzik. A legnagyobb keresztény ünnepeket egyébként nem csak a vallásos emberek tartják meg, pünkösdöt 1993-ban Magyarországon is munkaszüneti nappá nyilvánították. A pünkösd üzenetéről bővebben Torma Joel atyával beszélgetünk a spiritusz hétfő adásában.

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
csütörtök 28 május 2020
Híradó-2020-05-27
Feltöltötte esaniko - csütörtök 28 május 2020 - 11:09:01
Híradó-2020-05-27


A megtekintéshez vagy letöltéshez kattintson ide.

Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Korlátozták az építési tevékenységek idejét
Feltöltötte esaniko - csütörtök 28 május 2020 - 10:21:06
Szigorított az önkormányzat a városon belül zajló, valamint a külterületeket érintő építkezések rendjen, egészen pontosan: időhatárok közé szorították a zajjal járó munkálatokat. Vácon korábban is volt már zajrendelet, ez azonban nem tért ki részletesen az építési tevékenységek időbeli korlátozására. A múlt héten a polgármester ezért olyan módosított rendeletet fogadott el, amely ezekre vonatkozóan is pontos időkereteket jelöl ki.

Részletek...
Hozzászólások: 0 email to someone   Nyomtatóbarát változat  
Oldal:       >>  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.