ESTV, a Térség Televíziója
Nézzen minket Online is!


56 éves Sződliget
Feltöltötte Zsóka - kedd 10 október 2006 - 11:23:46
A sződligetiek a pénteken kezdődő falunap keretében ünnepelték meg a község 56. születésnapját és egyúttal megemlékeztek az aradi vértanúkról is. A település lakói Árpádfejedelem szobránál gyűltek össze, ahol a képviselőtestület leköszönő alpolgármester asszonya mondott beszédet. A megjelentek a község múltjáról halhattak rövid összefoglalót, majd az ünnepi műsort követően gyertyagyújtással emlékeztek az aradi vértanúkra.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Az 1949 utáni vagyont elkobzó perek során osztrák családé lett a terület, egy 1883-as térkép szerint sződrákospuszta illetve csörögpuszta nevekkel jelölték azt a részt, ahol egy téglagyár egy agyagbánya egy kastély két major és kocsma valamint egy vasútállomás állt. Az 1910-es feljegyzések is alig 10 valamire való házról tudósítanak, 1950-ben vált Igazgatásilag is önálló településsé Sződliget. Ekképp idézte fel az 56. születésnapját ünneplő település történetét a község leköszönő alpolgármester asszonya. Czombos Gereglyné beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy település életében az első 56 év még csecsemőkornak számít ezért óvni, védeni és szeretni kell.
Az egybegyűltek egyúttal megemlékeztek az aradi vértanúkról is. A helybéli iskolások kisseb műsorral készültek, a jelenlévők pedig egy egy gyertyát gyújtottak a kivégzett 9 tábornok és 4 főtiszt emlékére.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Hozzászólások: 6 email to someone   Nyomtatóbarát változat  

Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem
Ez az oldal e107 portál rendszert használ.
Az oldalt a Alfa Byte üzemelteti.